QUMAK SA (74/2017) Uzupełnienie ogłoszenia o zwołaniu Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy Spółki Qumak S.A.

08.11.2017, 21:37aktualizacja: 08.11.2017, 21:37

Raport bieżący 74/2017

Zarząd spółki pod firmą "QUMAK" Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie (dalej jako "Spółka" lub "Qumak S.A.") niniejszym informuje o uzupełnieniu treści ogłoszenia o zwołaniu Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy Spółki na dzień 5 grudnia 2017, o którym Spółka informowała raportem bieżącym nr 72/2017 z dnia 1 listopada 2017 r. (dalej jako "Ogłoszenie").

Przedmiotem uzupełnienia Ogłoszenia jest dodanie procedury rejestracji na ww. Zgromadzenie dla akcjonariuszy uprawnionych z akcji serii L.

Podwyższenie kapitału zakładowego Spółki w wyniku emisji akcji serii L zostało zarejestrowane przez właściwy sąd rejestrowy w dniu 18 września 2017 r., o czym Spółka informowała raportem bieżącym nr 55/2017 z dnia 18 września 2017 r. Na dzień sporządzenia niniejszego raportu, Spółka przeprowadza procedurę wydawania akcjonariuszom akcji serii L w formie dokumentów.

Mając na uwadze powyższe, w Ogłoszeniu wprowadza się następujące zmiany:

1) punkt "Prawo uczestniczenia w Nadzwyczajnym Walnym Zgromadzeniu" o dotychczasowym brzmieniu:

"W Nadzwyczajnym Walnym Zgromadzeniu mają prawo uczestniczyć osoby, będące akcjonariuszami Spółki na 16 dni przed datą Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia, tj. w dniu rejestracji uczestnictwa w Nadzwyczajnym Walnym Zgromadzeniu.

Uprawnieni ze zdematerializowanych akcji na okaziciela Spółki Qumak S.A. nie wcześniej niż po ogłoszeniu o zwołaniu Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia i nie później niż w pierwszym dniu powszednim po dniu rejestracji uczestnictwa w Nadzwyczajnym Walnym Zgromadzeniu zgłaszają do podmiotu prowadzącego rachunek papierów wartościowych żądanie o wystawienie imiennego zaświadczenia o prawie do uczestnictwa w Nadzwyczajnym Walnym Zgromadzeniu. W treści zaświadczenia zgodnie z wolą akcjonariusza powinna zostać wskazana część lub wszystkie akcje zarejestrowane na jego rachunku papierów wartościowych."

otrzymuje nowe, następujące brzmienie:

Akcje na okaziciela mające postać dokumentu dają prawo uczestniczenia w walnym zgromadzeniu spółki publicznej, jeżeli dokumenty akcji zostaną złożone w Spółce nie później niż w dniu rejestracji uczestnictwa w walnym zgromadzeniu i nie będą odebrane przed zakończeniem tego dnia. Zamiast akcji może być złożone zaświadczenie wydane na dowód złożenia akcji u notariusza. W zaświadczeniu wskazuje się numery dokumentów akcji i stwierdza, że dokumenty akcji nie będą wydane przed upływem dnia rejestracji uczestnictwa w walnym zgromadzeniu.

2) Dotychczasowe brzmienie:

"Spółka ustala listę akcjonariuszy uprawnionych do uczestnictwa w Nadzwyczajnym Walnym Zgromadzeniu na podstawie wykazu przekazanego jej przez Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych, a sporządzonego na podstawie wystawionych przez podmioty prowadzące rachunki papierów wartościowych imiennych zaświadczeń o prawie uczestnictwa w walnym zgromadzeniu. Lista uprawnionych do uczestnictwa w Nadzwyczajnym Walnym Zgromadzeniu będzie wyłożona do wglądu akcjonariuszy na trzy dni powszednie przed odbyciem Zgromadzenia w siedzibie Spółki. Akcjonariusz może żądać przesłania mu listy akcjonariuszy nieodpłatnie pocztą elektroniczną, podając adres na który lista powinna być wysłana. Zaleca się akcjonariuszom pobieranie wystawionego zaświadczenia o prawie uczestnictwa w Nadzwyczajnym Walnym Zgromadzeniu oraz sprawdzanie czy akcjonariusz został ujęty na liście akcjonariuszy uprawionych do udziału w Nadzwyczajnym Walnym Zgromadzeniu oraz zabranie go ze sobą w dniu Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia."

otrzymuje nowe, następujące brzmienie:

"Spółka ustala listę akcjonariuszy uprawnionych do uczestnictwa w Nadzwyczajnym Walnym Zgromadzeniu na podstawie wykazu przekazanego jej przez Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych, a sporządzonego na podstawie wystawionych przez podmioty prowadzące rachunki papierów wartościowych imiennych zaświadczeń o prawie uczestnictwa w walnym zgromadzeniu, a także na podstawie akcji na okaziciela, mających postać dokumentu, złożonych w Spółce lub u notariusza zgodnie z art. 406(3) § 1 KSH. Lista uprawnionych do uczestnictwa w Nadzwyczajnym Walnym Zgromadzeniu będzie wyłożona do wglądu akcjonariuszy na trzy dni powszednie przed odbyciem Zgromadzenia w siedzibie Spółki. Akcjonariusz może żądać przesłania mu listy akcjonariuszy nieodpłatnie pocztą elektroniczną, podając adres na który lista powinna być wysłana. Zaleca się akcjonariuszom pobieranie wystawionego zaświadczenia o prawie uczestnictwa w Nadzwyczajnym Walnym Zgromadzeniu oraz sprawdzanie czy akcjonariusz został ujęty na liście akcjonariuszy uprawionych do udziału w Nadzwyczajnym Walnym Zgromadzeniu oraz zabranie go ze sobą w dniu Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia"

Pozostała treść Ogłoszenia wraz z załączonymi projektami uchwał na Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy, zwołane na dzień 5 grudnia 2017 r. pozostają bez zmian.

Podstawa prawna:

Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe