QUMAK SA (9/2017) Szacunki wybranych danych finansowych za 2016 rok

25.04.2017, 00:55aktualizacja: 25.04.2017, 00:55

Raport bieżący 9/2017

Zarząd spółki Qumak S.A. (dalej jako Spółka) przekazuje do wiadomości publicznej wybrane szacunkowe jednostkowe wyniki finansowe za okres I - XII 2016 r.

Według wstępnych szacunków w omawianym okresie Spółka osiągnęła następujące wyniki finansowe:

- przychody ze sprzedaży w wysokości ok. 424 mln PLN,

- wynik brutto w wysokości ok. -34 mln PLN (strata),

- wynik netto w wysokości ok. -43 mln PLN (strata).

Wynik Spółki to skutek zawiązania rezerw oraz odpisów nie związanych bezpośrednio z działalnością operacyjną roku 2016, a będących efektem działalności Spółki w latach poprzednich.

Na powyższy szacunek wyników miały istotny wpływ następujące zdarzenia:

1. aktualizacja poziomu rezerw na koszty serwisowo-gwarancyjne, w związku ze zmienioną metodologią analizy i kalkulacji tych rezerw zgodnie z rekomendacją audytora, uwzględniającą szczegółową identyfikację kosztów serwisowo-gwarancyjnych dla każdego kontraktu, o dodatkową kwotę łącznie 4,8 mln PLN,

2. likwidacja wartości niematerialnych i prawnych pozostałych po realizacji kontraktu e-Dolny Śląsk w kwocie 4,6 mln PLN, z powodu braku możliwości ich rekomercjalizacji oraz odpis z tytułu przeszacowania, poprzez pomniejszenie wartości magazynów w kwocie 3,4 mln PLN

3. w związku z wystawieniem i nieprzyjęciem przez Zamawiającego faktury za etap 5 projektu ISOK, nieukończonego z powodu wypowiedzenia umowy przez Zamawiającego, nastąpiło końcowe rozliczenie kosztów tego kontraktu o wartości 18,9 mln PLN.

Ponadto, Spółka wykonała analizy aktywa dotyczącego podatku odroczonego. W efekcie, wobec uwarunkowań i perspektyw rynkowych, zdecydowała się na przeszacowanie tego aktywa, co bezpośrednio obniżyło wynik netto o wartość 8 mln PLN.

Dodatkowo negatywnie na wyniki Spółki wpłynęła trudna sytuacja rynkowa, w szczególności na rynku publicznym odpowiadającym za znaczną część przychodów Spółki. Spadek przychodów i ilości zamówień na rynku publicznym wyniósł niemal 50%, co wiąże się z przedłużającym się procesem rozpisywania projektów finansowanych z kolejnej transzy środków unijnych.

Sprawozdania finansowe Spółki i jej Grupy za 2016 rok są przedmiotem badania rocznego prowadzonego przez biegłego rewidenta, dlatego powyższe kwoty nie są ostateczne i mogą ulec zmianie. Poza tym prezentowane liczby mają charakter szacunkowy i mogą różnić się od wartości, które zostaną opublikowane w sprawozdaniach finansowych za rok obrotowy 2016.

Publikacja jednostkowego i skonsolidowanego raportu za rok obrotowy 2016 roku nastąpi 28 kwietnia 2017 roku.

Podstawa prawna:

MAR art. 17 ust.1