RAEN SA (27/2023) Zawarcie umów nabycia przez Raen S.A. 100% udziałów Seed Capital sp. z o.o.

19.04.2023, 14:15aktualizacja: 19.04.2023, 14:16

Raport bieżący 27/2023

W nawiązaniu do raportów bieżących nr 3/2023 z dnia 2 lutego 2023 r., nr 5/2023 z dnia 14 lutego 2023 r., nr 12/2023 z dnia 10 marca 2023 r. oraz nr 23/2023 z dnia 13 kwietnia 2023 r.

Zarząd Raen S.A. z siedzibą w Warszawie (dalej: "Spółka") informuje o zawarciu umów nabycia przez Spółkę 100% udziałów w Seed Capital sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (dalej: "Seed Capital").

W związku ze spełnieniem się wszystkich warunków zawieszających określonych w umowie inwestycyjnej zawartej w dniu 10 marca 2023 roku pomiędzy Spółką a Panem Adamem Guzem, o zawarciu której Spółka informowała w raporcie bieżącym nr 12/2023 z dnia 10 marca 2023 roku (dalej: "Umowa Inwestycyjna"), w dniu dzisiejszym Spółka zawarła ze wspólnikami Seed Capital, w tym m.in. z Panem Adamem Guzem, umowy nabycia 100% udziałów Seed Capital.

Całkowita cena nabycia 100% udziałów wyniesie od 1.500.000,00 PLN (jeden milion pięćset tysięcy złotych) do 7.000.000,00 PLN (siedem milionów złotych) i będzie płatna w maksymalnie trzech częściach, z czego:

i) pierwsza część w wysokości 1.500.000,00 PLN (jeden milion pięćset tysięcy złotych) płatna będzie w ciągu 7 dni od dnia zawarcia umów nabycia udziałów Seed Capital;

ii) druga część płatna będzie w ciągu 14 dni od otrzymania przez Spółkę zaudytowanego skonsolidowanego sprawozdania finansowego Spółki za 2023 rok;

iii) trzecia część płatna będzie w ciągu 14 dni od otrzymania przez Spółkę zaudytowanego skonsolidowanego sprawozdania finansowania Spółki za 2024 rok.

Wysokość drugiej i trzeciej części całkowitej ceny nabycia zależeć będzie od zaudytowanej, skonsolidowanej EBITDA Spółki odpowiednio za 2023 i 2024 rok, przy czym ustalono górną granicę tej EBITDA odpowiednio na 10.000.000,00 PLN (dziesięć milionów złotych) i 15.000.000,00 PLN (piętnaście milionów złotych), powyżej której druga i trzecia część całkowitej ceny sprzedaży nie ulegnie zwiększeniu. W przypadku gdy skonsolidowany wynik EBIDTA osiągnięty przez Spółkę za 2023 rok będzie niższy niż 10.000.000,00 PLN (dziesięć milionów złotych) ale wyższy niż 5.000.000,00 PLN (pięć milionów złotych) a za 2024 rok będzie niższy niż 15.000.000,00 PLN (piętnaście milionów złotych), ale wyższy niż 7.500.000,00 PLN (siedem milionów pięćset tysięcy złotych) druga oraz trzecia część ceny sprzedaży zostanie obliczona proporcjonalnie do odchylenia (procentowego) od kwot odpowiednio 10.000.000,00 PLN (dziesięć milionów złotych) oraz 15.000.000,00 PLN (piętnaście milionów złotych) od osiągniętego skonsolidowanego wyniku EBITDA Spółki za rok 2023 oraz 2024.

Przeniesienie własności udziałów Seed Capital nastąpi z dniem zapłaty pierwszej części ceny sprzedaży.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz