RAINBOW TOURS SA (25/2024) Powołanie osoby zarządzającej - nowej członkini Zarządu Rainbow Tours S.A. bieżącej kadencji; podział funkcji w Zarządzie Spółki

07.06.2024, 13:53aktualizacja: 07.06.2024, 13:54

Raport bieżący 25/2024

Zarząd Rainbow Tours Spółki Akcyjnej w Łodzi ("Spółka", "Emitent"), działając na podstawie postanowień § 5 pkt 5) i § 10 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 29.03.2018 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (Dz.U. z 2018 roku, poz. 757), informuje niniejszym, że mocą niżej wskazanych uchwał Rady Nadzorczej Spółki z dnia 7 czerwca 2024 roku, Rada Nadzorcza m.in. postanowiła, co następuje:

(1) na mocy postanowień Uchwały Nr 1/06/2024 z dnia 07.06.2024 r. - Rada Nadzorcza Spółki, działając na podstawie i w ramach postanowień § 16 ust. 5 Statutu Spółki, w związku z zamiarem powołania w skład Zarządu Spółki, począwszy od dnia 1 lipca 2024 r., nowej członkini Zarządu Spółki postanowiła począwszy od dnia 1 lipca 2024 r., zwiększyć liczbę osób wchodzących w skład Zarządu Spółki, z dotychczasowej wynoszącej trzy osoby, na nową wynoszącą cztery osoby i tym samym postanowiła określić, iż począwszy od dnia 1 lipca 2024 r. liczba osób wchodzących w skład Zarządu Rainbow Tours Spółki Akcyjnej bieżącej, czwartej, wspólnej, pięcioletniej kadencji wynosić będzie cztery osoby;

(2) na mocy postanowień Uchwały Nr 2/06/2024 z dnia 07.06.2024 r. - Rada Nadzorcza Spółki, działając na podstawie i w ramach postanowień § 16 ust. 1 i ust. 2 Statutu Spółki, zgodnie z postanowieniami art. 368 4 zdanie pierwsze Kodeksu spółek handlowych i w związku z określeniem, mocą postanowień odrębnej uchwały Rady Nadzorczej Spółki z dnia 7 czerwca 2024 r., liczby osób wchodzących w skład Zarządu Spółki aktualnej, czwartej, wspólnej, pięcioletniej kadencji Zarządu na cztery osoby, postanowiła, począwszy od dnia 1 lipca 2024 r, powołać Panią Aleksandrę Piwko-Susik do składu Zarządu Spółki aktualnej, czwartej, wspólnej, pięcioletniej kadencji Zarządu Spółki i powierzyć jej pełnienie funkcji Członkini Zarządu Spółki; powołana do składu Zarządu Spółki i do pełnienia funkcji Członkini Zarządu Spółki, Pani Aleksandra Piwko-Susik wyraziła zgodę na to powołanie'

(3) na mocy postanowień Uchwały Nr 3/06/2024 z dnia 07.06.2024 r. - Rada Nadzorcza Spółki, działając na podstawie i w ramach postanowień § 16 ust. 5 Statutu Spółki postanowiła, począwszy od dnia 1 lipca 2024 r., powierzyć Panu Jakubowi Puchałce, pełniącemu dotychczas funkcję Członka Zarządu Spółki, pełnienie funkcji Wiceprezesa Zarządu Spółki, a w związku z tym funkcje osób wchodzących w skład czteroosobowego Zarządu Rainbow Tours Spółki Akcyjnej aktualnej, czwartej, wspólnej, pięcioletniej kadencji Zarządu są następujące:

- Pan Maciej Szczechura pełni funkcję Prezesa Zarządu Spółki (niezmiennie, od dnia 01.07.2023 r., na podstawie postanowień uchwały Nr 6/07/2023 Rady Nadzorczej z dnia 5 lipca 2023 r.),

- Pan Piotr Burwicz pełni funkcję Wiceprezesa Zarządu Spółki (niezmiennie, od dnia 01.07.2023 r., na podstawie postanowień uchwały Nr 6/07/2023 Rady Nadzorczej z dnia 5 lipca 2023 r.),

- Pan Jakub Puchałka pełni funkcję Wiceprezesa Zarządu Spółki (od dnia 01.07.2024 r., na podstawie postanowień uchwały Rady Nadzorczej Nr 3/06/2024 z dnia 7 czerwca 2024 r.),

- Pani Aleksandra Piwko-Susik pełni funkcję Członkini Zarządu Spółki (od dnia 01.07.2024 r., na podstawie postanowień uchwały Rady Nadzorczej Nr 2/06/2024 z dnia 7 czerwca 2024 r.).

Aktualna, czwarta, wspólna, pięcioletnia kadencja Zarządu Spółki upływa w dniu 25 sierpnia 2025 roku, zaś mandaty wygasają najpóźniej z dniem odbycia walnego zgromadzenia zatwierdzającego sprawozdanie finansowe za ostatni pełny rok obrotowy pełnienia funkcji członka Zarządu; mandaty członków Zarządu wygasają również wskutek śmierci, rezygnacji albo odwołania członka Zarządu ze składu Zarządu.

Pani Aleksandra Piwko-Susik (ur. 1986 r.) posiada wykształcenie wyższe, ukończyła Wyższą Szkołę Hotelarstwa Gastronomii i Turystyki w Warszawie na kierunku obsługa ruchu turystycznego oraz Akademię Leona Koźmińskiego w Warszawie na kierunku Zarzadzanie Logistyką i Łańcuchami Dostaw; obecnie jest studentką w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie na kierunku Executive Master of Business Administration (MBA).

Pani Aleksandra Piwko-Susik związana jest z branżą turystyki zorganizowanej od początku kariery zawodowej. Od grudnia 2008 roku, przez ponad 2 lata pracowała w Triada S.A. (touroperator) jako Destination Manager, a następnie od marca 2011 roku do grudnia 2016 roku w 7Islands Sp. z o.o. (touroperator) jako Operation Manager oraz jako Contracting _ Operation Manager, mając też w 2013 roku półroczny epizod zawodowy w branży hotelarskiej na Majorce, jako Duty Manager w kompleksie hotelowym. Począwszy od stycznia 2017 roku Pani Aleksandra Piwko-Susik pracuje w Rainbow Tours S.A. w Łodzi, w okresie do kwietnia 2023 roku jako Contracting Manager, a od maja 2023 roku jako Dyrektorka Operacyjna (COO), odpowiedzialna za planowanie, koordynację i nadzorowanie działań operacyjnych Spółki, w tym m.in.: nadzór nad rozwojem produktu Rainbow w tym w szczególności nad rozbudową portfolio hotelowego i objazdowego, rozwój nowych produktów/linii biznesowych i usług oraz ekspansji biznesowej Spółki, planowanie sezonów turystycznych (planowanie kierunków, wielkości programów, ilości i kategoryzacji hoteli), w tym przygotowanie założeń kalkulacyjnych i marżowych dla nowych sezonów oraz bieżący monitoring parametrów finansowych (waluty, marże, paliwo) itd.

Pani Aleksandra Piwko-Susik nie prowadzi działalności konkurencyjnej w stosunku do Rainbow Tours S.A., jak również nie uczestniczy w spółkach konkurencyjnych jako wspólnik spółki cywilnej, spółki osobowej. Pani Aleksandra Piwko-Susik nie jest wpisana do Rejestru Dłużników Niewypłacalnych, który jest prowadzony na podstawie ustawy o Krajowym Rejestrze Sądowym.

Niezależnie od uznania kompetencji, umiejętności i bogatego doświadczenia Pani Aleksandry Piwko-Susik, jej powołanie do składu Zarządu Spółki i do pełnienia funkcji Członkini Zarządu Spółki wpisuje się również w realizowane przez Spółkę procesy mające na celu jak najszersze wypełnianie zasad ładu korporacyjnego obowiązujących na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie, a w związku z niniejszym powołaniem mające na względzie dążenie do zapewnienia różnorodności organów spółki m.in. pod względem zróżnicowania płci (dążenie do zapewniania udziału mniejszości w organie na poziomie nie niższym niż 30%), zgodnie z zasadą 2.1. "Dobrych Praktyk Spółek Notowanych na GPW 2021".

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz