RAINBOW TOURS SA (30/2019) Zawarcie przez spółkę zależną od Emitenta, tj. White Olive A.E., długoterminowej umowy najmu nieruchomości hotelowej

08.10.2019, 15:30aktualizacja: 08.10.2019, 15:30

Raport bieżący 30/2019

Działając w trybie art. 17 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 596/2014 z dnia 16.04.2014 r. w sprawie nadużyć na rynku (rozporządzenia w sprawie nadużyć na rynku) oraz uchylającego dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i dyrektywy Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/72/WE ("MAR") Zarząd Rainbow Tours Spółki Akcyjnej z siedzibą w Łodzi (dalej jako "Emitent" lub "Spółka") niniejszym informuje, iż w dniu 7 października 2019 roku Emitent powziął wiadomość o zawarciu przez spółkę zależna od Emitenta, w której Emitent posiada 100% udziału w kapitale zakładowym i w głosach na walnym zgromadzeniu, tj. przez White Olive A.E. z siedzibą w Atenach, Republika Grecji (spółka akcyjna prawa greckiego, zwana dalej: "White Olive A.E."), długoterminowej umowy podnajmu (dalej jako "Umowa Podnajmu") nieruchomości hotelowej pod nazwą "Agelia Beach Hotel", położonej w Sfakaki, na wyspie Kreta (Grecja).

Przedmiotowa Umowa Podnajmu została zawarta w związku z realizacją w ramach Grupy Kapitałowej Rainbow Tours, podjętych w 2015 roku i kontynuowanych w okresach następnych, planów rozwoju segmentu prowadzonej działalności w zakresie usług turystycznych, m.in. w hotelach stanowiących własność spółek z Grupy Kapitałowej Rainbow Tours lub wynajmowanych na zasadzie najmu długoterminowego.

Na podstawie przedmiotowej Umowy Podnajmu White Olive A.E. (jako podnajemca) podnajął od aktualnego najemcy (za zgodą i przy udziale właścicieli, osób fizycznych) nieruchomość hotelową pod nazwą "Agelia Beach Hotel", położoną w Sfakaki na wyspie Kreta (Grecja), na okres co najmniej 15 (piętnastu) lat, od dnia 18.10.2019 r. do dnia 17.10.2034 r., z możliwością przedłużenia najmu na kolejny okres 5 (pięciu) lat, pod warunkiem wybudowania dodatkowych 20 pokoi na terenie nieruchomości. Łączna wartość umowy najmu za okres 20 lat wynosi 4.250 tys. EUR (cztery miliony dwieście pięćdziesiąt tysięcy euro).

Nieruchomość hotelowa objęta przedmiotową Umową Podnajmu, działająca aktualnie pod nazwą "Agelia Beach Hotel" położona jest bezpośrednio na plaży, niedaleko miejscowości Rethymnon i oferuje łącznie 85 pokoi, restaurację, bar wewnętrzny i bar zewnętrzny oraz 3 baseny.

Zamiarem White Olive A.E., w związku z realizacją przedmiotowej Umowy Podnajmu, jest remont nieruchomości hotelowej oraz jej adaptacja do podwyższonego standardu. Plan remontu i adaptacji przewiduje m.in. wybudowanie restauracji a'la carte i centrum SPA, gruntowny remont łazienek i pokoi oraz powiększenie głównego basenu. Rozpoczęcie prac remontowo-budowlanych planowane jest po zakończeniu obecnego sezonu letniego 2019, tj. w październiku 2019 roku. Rozpoczęcie działalności hotelu planowane jest na kwiecień 2020 roku. Hotel będzie działał w formule All Inclusive, w standardzie pięciu gwiazdek pod nazwą White Olive Elite Rethymno i przeznaczony będzie zarówno dla klientów z Polski jak i z zagranicy. Na kolejny rok kalendarzowy (rok 2020) planowane są prace związane z rozbudową hotelu do dostępności około 150 pokoi, z wprowadzeniem podwyższonej liczby pokoi do oferty w sezonie "Lato 2021".

Aktualnie do sieci hoteli White Olive Hotels należą trzy hotele położone na greckiej wyspie Zakynthos, w tym dwa obiekty Premium o standardzie czterech gwiazdek i otwarty w lipcu 2019 obiekt Elite o standardzie pięciu gwiazdek, wszystkie działające w formule All Inclusive oraz przejęta w sierpniu 2019 roku nieruchomość hotelowa, działająca dotychczas pod nazwą "Pefkos Garden Hotel", a obecnie "White Olive Premium Lindos", położona na wyspie Rodos w Grecji, składająca się z budynku głównego i bungalowów, oferujących łącznie prawie 100 pokoi (o czym Emitent informował w drodze raportu bieżącego ESPI Nr 25/2019 z dnia 09.08.2019 r.). Po przejęciu hotelu na Rodos i uwzględnieniu najmu hotelu "Agelia Beach Hotel", sieć White Olive będzie dysponować około 700 pokojami.

Emitent uznał, że znaczenie przedmiotowej Umowy Podnajmu dla działalności prowadzonej w ramach Grupy Kapitałowej Rainbow Tours (rozwój segmentu działalności w zakresie usług turystycznych m.in. w hotelach stanowiących własność spółek z Grupy Kapitałowej Rainbow Tours), a tym samym potencjalny wpływ na kształtowanie się sytuacji finansowej i majątkowej Emitenta i w związku z tym potencjalny wpływ na wycenę instrumentów finansowych Rainbow Tours S.A. notowanych na rynku równoległym Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie, uzasadniają zakwalifikowanie niniejszej informacji, jako informacji poufnej w rozumieniu art. 17 ust. 1 MAR.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz