Rekordowe wyniki systemu MULTICENTAUR-CFT w niezależnych testach w Londynie

18.08.2015, 17:32aktualizacja: 18.08.2015, 17:32

System MULTICENTAUR-CFT firmy HEUTHES, powstały w oparciu o zaimplementowaną, własną technologię HEURISTICS PATTERN FINDER (HPF) i umożliwiający rozpoznawanie obecności w transakcjach finansowych osób, organizacji i państw objętych sankcjami i embargami uzyskał bardzo dobre wyniki w niezależnych testach skuteczności przeprowadzonych w Londynie przez stowarzyszenie SWIFT. Podstawowe miary skuteczności systemu - effectiveness i efficiency - osiągnęły odpowiednio 100% oraz 99,14% i były to najlepsze wyniki spośród systemów poddanych próbie.

MULTICENTAUR-CFT, wspierając przeciwdziałanie finansowaniu terroryzmu poprzez parametry konfiguracyjne systemu umożliwia osiągnięcie wymaganej przez bank precyzji wykrywania podejrzanych operacji. Parametry reguł decyzyjnych systemu są tak dobrane, aby zminimalizować przypadki "False Negative" (przeoczenie niewłaściwych transakcji), a przypadki "False Positive" (wstępnie wstrzymane poprawne transakcje) były w wymiarze akceptowalnym przez banki.

Obydwa parametry są ze sobą powiązane i służą do wyznaczenia miar jakości systemu decyzyjnego. Zbytnio czuły system generuje dużą ilość błędów "False Positive" - pracochłonnych w dalszej analizie i ocenie zatrzymanych transakcji. Z kolei system o niskiej czułości charakteryzuje się dużą liczbą niebezpiecznych "False Negative", które oznaczają przeoczenie prawdziwych zagrożeń.

Skuteczność rozpoznania w transakcjach poszukiwanych treści jest powiązana z rodzajem stosowanych algorytmów HPF. System zawiera rozbudowane, dedykowane algorytmy oparte na metodach logiki rozmytej dla poszczególnych typów wyszukiwanych informacji, które uwzględniają m. in. osoby, firmy, statki, kraje, słowa kluczowe. Rozwiązanie pracuje w trybie on-line, monitorując wszystkie transakcje i umożliwiając przeprowadzenie szeregu operacji z wychwyconymi działaniami. System charakteryzuje się wysoką wydajnością. Podczas projektowania systemu uwzględniono wykorzystanie najnowszych technologii w celu zapewnienia wysokiej skalowalności systemu. Architektura rozwiązania jest niezależna od platformy sprzętowej i może być integrowana z dowolnymi aplikacjami.

Miesięcznik Gazeta Bankowa w konkursie "Hit Roku dla Instytucji Finansowych" wyróżnił w 2015 r. system MULTICENTAUR-CFT tytułem Rekomendacja.

HEUTHES pracuje obecnie nad kolejną wersją systemu i skanowaniem on-line i off-line bankowych baz adresowych w module MULTICENTAUR-CFT. Pierwsze testy wykazują, że wysoka dokładność systemu łączy się skutecznie z wysoką wydajnością.

Więcej informacji na: www.heuthes.pl.

Data publikacji 18.08.2015, 17:32
Źródło informacji HEUTHES Sp. z o.o.