REMAK-ENERGOMONTAŻ SA (39/2019) Podpisanie porozumienia w sprawie cesji umowy na prace w Elektrowni Łaziska

26.08.2019, 17:43aktualizacja: 26.08.2019, 17:43

Raport bieżący 39/2019

Zarząd Spółki REMAK S.A. ("Spółka") informuje, że w dniu dzisiejszym powziął informację o podpisaniu Porozumienia w sprawie cesji praw i obowiązków umowy, której przedmiotem jest modernizacja instalacji odazotowania spalin w TAURON Wytwarzanie Spółka Akcyjna - Oddział Elektrownia Łaziska. Na mocy Porozumienia REMAK S.A. wstępuje w prawa i obowiązki Energomontaż Zachód Wrocław Sp. z o.o. (EZW) wynikające z Umowy Konsorcjum podpisanej pomiędzy EZW i YARA. REMAK S.A. występuje jako Lider Konsorcjum. Po podpisaniu Porozumienia stronami umowy są: jako Zamawiający - Tauron Wytwarzanie S.A., jako Wykonawca - konsorcjum REMAK S.A. i YARA Environmental Technologies GmbH.

Wartość umowy wynosi 49.144,56 tys. zł netto, z czego na REMAK S.A. przypada 15.000,00 tys. zł netto.

Termin realizacji zadania do grudnia 2020 roku.

Maksymalna odpowiedzialność Stron wynikająca z Umowy Konsorcjum jest ograniczona do wartości udziałowej oraz nie odpowiadają względem siebie za utratę korzyści, szkody pośrednie utratę przychodów, utratę oczekiwanych oszczędności - natomiast Strony są solidarnie odpowiedzialne względem Zamawiającego. Łączna wysokość kar umownych ograniczona jest do 30% wartości Umowy netto. Łączna wysokość odpowiedzialności do 100% wartości Umowy netto. W przypadku szkody na osobie Wykonawca ponosi odpowiedzialność na zasadzie KC bez ograniczeń.

Zdarzenie zostało uznane za istotne ze względu na jego wartość i znaczenie dla Spółki.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz