RESBUD SE (17/2019) Zmiana terminu publikacji raportu rocznego za 2018 rok. Change of the date of publication annual report for 2018.

30.04.2019, 19:23aktualizacja: 30.04.2019, 19:23

Raport bieżący 17/2019

Zarząd Resbud SE z siedzibą w Tallinie informuje o zmianie terminu przekazania raportu rocznego za 2018 rok. Równocześnie Zarząd wskazuje nowy termin przekazania raportu rocznego za 2018 rok na dzień 29 maja 2019 roku.

Tym samym pierwotne terminy przekazania raportów okresowych wskazane przez Zarząd w raporcie bieżącym numer 3/2019 z dnia 28 stycznia 2019 roku ulegają zmianie.

Zarząd wskazuje, iż powodem przesunięcia publikacji raportu rocznego za 2018 rok są kwestie organizacyjne, związane z przeniesieniem siedziby spółki z Polski do Estonii - co miało miejsce w dniu 30 listopada 2018r. Wynika z tego konieczność wprowadzenia zmian w obszarze sprawozdawczości finansowej i rachunkowej w Spółce.

W dniu 28 marca 2019 roku powołany został nowy Zarząd Spółki. Nowy Zarząd Spółki podjął działania zmierzające do zmiany sposobu organizacji pracy Spółki w przedmiocie obligatoryjnej sprawozdawczości rachunkowej i finansowej Spółki. Ponadto nowy zarząd rozpoczął prace związane ze sporządzeniem sprawozdania za 2018 rok.

Niemniej jednak wybór audytora uprawnionego do badania ksiąg rachunkowych Spółki może nastąpić dopiero w czasie WZA zwołanego na dzień 9 maja 2019 r.

Tym samym nowy Zarząd Spółki, po przeprowadzeniu analiz dopuszczalnych prawem rozwiązań stwierdził, iż ukończenie prac nad przygotowaniem sprawozdania finansowego i poddaniem go badaniu przez audytora w pierwotnie oznaczonym terminie tj. do dnia 30 kwietnia 2019 r. nie jest możliwe.

[English version]

The management board of Resbud SE, based in Tallinn, informs the date of the publication of the annual report for 2018 year has been changed. At the same time, the management board shall sets the new date of publication for 2018 annual report for 29 May 2019.

Thus, the original planned dates for the publication of the periodic reports indicated by the Management Board in the current report number 3/2019 of 28 January 2019 are amended.

The management board indicates that the reason for the postponement of the publication of the annual report for 2018 is the organizational issues related to the relocation of the company's headquarters from Poland to Estonia, which took place on 30 November 2018. This is due to the need to amend the financial and accounting reporting area of the company.

On 28 March 2019, a new company board was appointed. The new Management Board has taken steps to change the organization of the company's work on compulsory accounting and financial reporting of the company. In addition, the new Management Board started work on the report for 2018.

However, the choice of an auditor entitled to examine the accounts of the Company may only take place at the time of the EGM called on 9 May 2019.

Thus, the new Management Board of the company, after conducting the analyses possibilities allowed by the law, concluded that the completion of the work on the preparation of the financial statements and the examination by the auditor at the originally determined date, i.e. until 30 April 2019, is not possible.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz