RESBUD SE (26/2019) Aktualizacja informacji dotyczących znaczących należności emitenta. Update of the information on the issuer's significant receivables.

31.05.2019, 23:49aktualizacja: 31.05.2019, 23:49

Raport bieżący 26/2019

[English version below]

Zarząd RESBUD SE z siedzibą w Tallinie informuje, że w dniu 31 maja 2019 roku otrzymał ofertę od znaczącego akcjonariusza AP ENERGOBAU OÜ z siedzibą w Tallinie Estonia, dotyczącą spłaty znaczących należności emitenta.

Informacje na temat znaczących należności, których dotyczy oferta AP ENERGOBAU OÜ zostały przekazane w raportach bieżących numer 5/2019, 7/2019 i 8/2019.

Akcjonariusz AP ENERGOBAU OÜ w dniu 28 marca 2019 roku przejął zobowiązanie PATRO INVEST OÜ z siedzibą w Tallinie w stosunku do emitenta na kwotę 1.920.000 EURO. Termin spłaty tego zobowiązania przypada na dzień 31 maja 2019 roku.

Zgodnie z ofertą złożoną w dniu 31 maja 2019 roku, akcjonariusz zaproponował, aby spłata przejętego długu nastąpiła za pomocą udziałów spółki prawa rosyjskiego ENERGOKOMPLEKT OOO (rosyjski numer rejestracyjny 1136670023071). Oferta jest wiążąca do dnia 28 czerwca 2019 roku.

Mając na uwadze, że na przyjęcie takiej oferty oraz dokonanie transakcji wymagana jest zgoda Rady Nadzorczej RESBUD SE zgodnie z ust. 6.8.2 i 6.8.4 statutu spółki, odpowiedź na ofertę zostanie udzielona po powołaniu nowej Rady Nadzorczej. Planowany termin wyboru nowej Rady Nadzorczej to dzień 14 czerwca 2019 roku. Do tego czasu ogłoszona została przerwa w obradach Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia odbytego w dniu 31 maja 2019 roku.

Emitent informuje, że na dzień otrzymania oferty pomiędzy emitentem a spółką AP ENERGOBAU OÜ zachodzą powiązania kapitałowe. Spółka AP ENERGOBAU OÜ jest znaczącym akcjonariuszem spółki posiadającym akcje dające prawo do oddania 33% głosów na Walnym Zgromadzeniu Emitenta.

[English version]

legal basis - art. 17 MAR

The Management Board of RESBUD SE, registered seat in Tallinn, informs that on 31 May 2019 received an offer from a significant shareholder AP ENERGOBAU OÜ, based in Tallinn Estonia, concerning the repayment of the issuer's significant receivables.

Informations regarding significant receivables concerned in AP ENERGOBAU OÜ offer has been communicated in the current reports number 5/2019, 7/2019 and 8/2019.

The shareholder AP ENERGOBAU OÜ on 28 March 2019 took over the debt of PATRO INVEST OÜ based in Tallinn for an amount of EUR 1.920.000 due to issuer. The repayment date of receivables has been assigned on 31.05.2019.

According to the offer lodged on 31 May 2019, the shareholder proposed, that the repayment of the debt will be made by means of the shares of the Russia company ENERGOKOMPLEKT OOO (Russian registration number 1136670023071). The offer is binding until the 28.06.2019.

Given that the acceptance of such an offer and the execution of a transaction requires the approval of the supervisory board of RESBUD SE in accordance with para. 6.8.2 and 6.8.4 Articles of Association of the Company, the reply to the offer will be given after the appointment of a new supervisory board. The planned deadline for the election of the new supervisory board is June 14, 2019. Until then, a break in EGM held on 31 May 2019 was announced.

The issuer informs that capital relation between Parties exist at the date of receipt of the offer between the issuer and the company AP ENERGOBAU OÜ. AP ENERGOBAU OÜ is a major shareholder of a Company with shares grant the right to 33% of votes at the General Meeting of the Shareholders of the issuer.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz