RESBUD SE (36/2019) Aktualizacja informacji dotyczących emisji akcji Resbud SE uchwalonej w dniu 31 maja 2019. Update of the information regarding issuance of shares of Resbud SE adopted on 31 May 2019

19.08.2019, 23:10aktualizacja: 19.08.2019, 23:10

Raport bieżący 36/2019

[English version below Polish]

Zarząd Resbud SE z siedzibą w Tallinie informuje, że w dniu dzisiejszym podjął decyzję dotyczącą kontynuowania emisji akcji uchwalone w dniu 31 maja 2019 roku. Zgodnie z decyzją podjętą przez Zarząd w dniu dzisiejszym, emisja akcji będzie kontynuowana z następującymi zmianami: emisja akcji zostaje ograniczona do 5.100.000 akcji, natomiast czas na zapisywanie się na akcje (termin subskrypcji) zostaje przedłużony do 30 września 2019 roku. Emisja pozostałych nieobjętych akcji, ponad 5.100.000 sztuk decyzją Zarządu Resbud SE zostaje anulowana.

Podstawą decyzji podjętej w dniu dzisiejszym przez zarząd emitenta jest § 347 (3) estońskiego kodeksu handlowego oraz upoważnienie zawarte w punkcie 8 uchwały numer 3 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Resbud SE z dnia 31 maja 2019 roku.

Decyzja podjęta w dniu dzisiejszym spowodowana jest przedłużeniem się prac związanych z wycenami spółek, będących przedmiotem aportu oraz standardami rachunkowości w jakich spółki te sporządzają sprawozdania. Mając na uwadze, że przedmiotem aportu zgodnie z uchwałą walnego zgromadzenia jest między innymi spółka prawa rosyjskiego oraz spółki prawa polskiego, które nie sporządzają sprawozdań w MSSF, na dzień dzisiejszy nie jest możliwe ustalenie dokładnej daty wniesienia udziałów do spółki. Wkłady w wysokości przewidzianej w uchwale walnego zgromadzenia z dnia 31 maja 2019 roku będą powodowały konieczność konsolidacji sprawozdań finansowych. Emitent podjął działania doradcze, związane z przygotowaniem spółek mających być przedmiotem aportu do konsolidacji. Niezwłocznie po zakończeniu emisji rozpoczętej na podstawie uchwały NWZ z dnia 31 maja 2019 roku oraz ustaleniu czasu koniecznego do wniesienia aportem udziałów przedmiotowych spółek, emitent zwoła kolejne NWZ. Przedmiotem kolejnego NWZ będzie emisja akcji, zgodnie z założeniami przyjętymi w dniu 31 maja 2019 roku.

[English version]

legal basis - art. 17 MAR

The Management Board of Resbud SE, seated in Tallinn, informs that today it has decided on the continuation of the issuance of shares adopted on 31 May 2019. In accordance with the decision taken by the Management Board today, the issuance of shares will continue with the following changes: the issuance of shares is limited to the 5.100.000 of shares, while the time for subscribing the shares (term of subscription) is extended until 30 September 2019. The emission of other non-taken up shares, exceeding 5.100.000 shares by decision of the Management Board of Resbud SE is deemed to be invalidated.

The legal basis of the decision taken today by the issuer's Management Board is § 347 (3) of the Estonian Commercial Code and the authorization contained in par. 8 of resolution number 3 of the Extraordinary General Meeting of Resbud SE of 31 May 2019.

The decision taken today is due to the extension of the work related to the valuation of the companies, which are the subject of the contribution and the accounting standards in which these companies draw up reports. Bearing in mind that the subject of the contribution according to the resolution of the General Meeting is, inter alia, a company of Russian law and companies of Polish law, which do not prepare reports in IFRS, it is not possible to present the exact date of making contribution to the company. Contributions in the amount provided for, in the resolution of the Extraordinary General Meeting of 31 May 2019 will necessitate consolidation of the financial statements. The issuer has undertaken advisory activities related to the preparation of the companies subjected as the contribution regarding consolidation. Immediately after the end of the issuance of the new shares initiated on the basis of the EGM resolution of 31 May 2019 and establishing the time necessary for the contribution of the shares, the issuer shall convened another EGM. The subject of the next EGM will be the issuance of shares, according to the assumptions adopted on 31 May 2019.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz