Rokrocznie Forum Ekonomiczne w Karpaczu, największa i najważniejsza konferencja w Europie Środkowo-Wschodniej, staje się centrum międzynarodowych obrad, które skupia tysiące uczestników

19.07.2023, 14:49aktualizacja: 20.07.2023, 09:57

Biuro Prasowe Forum Ekonomicznego w Karpaczu 2023
W tegorocznej XXXII edycji Forum Ekonomicznego w Karpaczu, której hasło przewodnie to „ Nowe Wartości Starego Kontynentu – Europa u progu zmian” weźmie udział ponad 5 tysięcy uczestników z Europy, USA, Azji i Afryki. Wśród zaproszonych gości są prezydenci, premierzy, decydenci polityczni, włodarze miast, prezesi państwowych spółek oraz globalnych firm, prywatni przedsiębiorcy, przedstawiciele organizacji pozarządowych, eksperci a także artyści.

W tym roku uczestnikami Forum będą kluczowe postacie z obszaru polityki, gospodarki i spraw społecznych. Swoją obecność potwierdzili:

• Siyabulela Mandela - prawnuk Nelsona Mandeli, niezależny konsultant ds. praw człowieka (Peace and Human Rights Activist, Republic of South Africa),
  • generał Robert Spalding - autor książkowych bestsellerów, ekspert z zakresu relacji USA-Chiny, zajmujący wysokie stanowiska w Departamencie Obrony i Stanu USA oraz w Radzie Bezpieczeństwa Narodowego, jako starszy dyrektor ds. planowana strategicznego,
  • Angela Williams - pierwsza afroamerykanka stojąca na czele największej amerykańskiej organizacji charytatywnej United Way Worldwide, w 2022 roku notowana na liście The NonProfit Times „Power and influence Top 50”, a w 2021 roku na liście Forbes „ Woman Over 50 Creating Social Change at Scale”.

Podczas XXXII Forum Ekonomicznego zaplanowano liczne dyskusje w ramach około 470 wydarzeń merytorycznych. Wśród tematów przewodnich będą m.in. zagadnienia z zakresu: bezpieczeństwa, energetyki czy polityki międzynarodowej. W programie Forum, podobnie jak w latach poprzednich, zaplanowano również dyskusje w ramach Forum Ochrony Zdrowia, Forum Regionów, Biznesu i Zarządzania oraz Zrównoważonego Rozwoju.

Integralną częścią corocznych edycji Forum Ekonomicznego są nagrody dla wybitnych oraz zasłużonych postaci z Europy. Rada Programowa uhonoruje wyróżnienia w trzech kategoriach: Człowiek Roku, Firma Roku i Organizacja Pozarządowa Europy Środkowo-Wschodniej.

Ważnym elementem Forum Ekonomicznego jest coroczna prezentacja Raportu Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie. W tym roku w ramach VI edycji raportu zostanie przedstawione opracowanie naukowe o stanie gospodarki Polski oraz krajów Europy Środkowo-Wschodniej w 2023 r.

Trzydniowym wydarzeniom w Karpaczu towarzyszyć będzie również bogaty program kulturalny i rekreacyjny, który realizowany jest każdego dnia po konferencji i obejmuje koncerty, pokazy filmów, spotkania autorskie oraz prezentacje walorów turystycznych regionu.

Organizatorem Forum Ekonomicznego jest Fundacja Instytut Studiów Wschodnich: https://www.forum-ekonomiczne.pl/

Źródło informacji: Biuro Prasowe Forum Ekonomicznego w Karpaczu 2023

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE