RUBICON PARTNERS SA (11/2019) Rejestracja obniżenia kapitału zakładowego Emitenta oraz zmiana Statutu

29.08.2019, 16:32aktualizacja: 29.08.2019, 16:32

Raport bieżący z plikiem 11/2019

Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Zarząd Rubicon Partners S.A. ("Spółka" "Emitent"), informuje, że w dniu 29 sierpnia 2019 roku, otrzymał Postanowienie Sądu Rejonowego dla m.st. Warszawy w Warszawie, XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego z dnia 27 sierpnia 2019 roku. Zgodnie z treścią Postanowienia, ww. Sąd Rejonowy, zarejestrował:

• zmianę wysokości kapitału zakładowego Spółki;

• zmianę wartości nominalnej akcji;

• zmianę wartości nominalnej warunkowego podwyższenia kapitału zakładowego

oraz

• zmianę Statutu Spółki.

W wyniku zarejestrowania ww. zmiany, kapitał zakładowy Spółki został obniżony z kwoty 22.923.000,00 zł do kwoty 382.050,00 zł, to jest o kwotę 22.540.950,00 zł.

Obniżenie kapitału zakładowego odbyło się w drodze obniżenia wartości nominalnej każdej z 3 820 500 akcji o kwotę 5,90 zł, to jest z 6,00 zł do wysokości 0,10 złotych, na podstawie uchwały nr 8 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia z dnia 27 czerwca 2019 roku (raport bieżący nr 8/2019 z dnia 27 czerwca 2019 roku).

Zgodnie z treścią Uchwały Walnego Zgromadzenia, kwota w wysokości 22.540.950,00 zł uzyskana w wyniku obniżenia kapitału zostaje przeznaczona na pokrycie części strat z lat ubiegłych. W związku z obniżeniem kapitału zakładowego w celu pokrycia części strat z lat ubiegłych nie zwraca się akcjonariuszom wpłat na kapitał zakładowy Spółki.

W wyniku rejestracji wyżej wymienionych zmian, kapitał zakładowy Emitenta wynosi 382.050,00 złotych i dzieli się na 3.820.500 akcji zwykłych na okaziciela o wartości nominalnej 0,10 zł, uprawniających do wykonywania 3.820.500 głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki. Wartość kapitału warunkowego wynosi 274 467,00 zł.

Aktualna struktura kapitału zakładowego Spółki:

- 3.820.500 akcji zwykłych na okaziciela serii A2 o wartości nominalnej 0,10 zł każda akcja.

W związku z powyższym, poniżej aktualne brzmienie treści artykułu 9 Statutu Spółki:

"Artykuł 9

9.1. Kapitał zakładowy Spółki wynosi 382.050,00 zł (słownie: trzysta osiemdziesiąt dwa tysiące pięćdziesiąt złotych) i dzieli się na 3.820.500 (słownie: trzy miliony osiemset dwadzieścia tysięcy pięćset) akcji zwykłych na okaziciela serii A2 o numerach od 0000001 do 3820500 o wartości nominalnej 0,10 zł (słownie: dziesięć groszy) każda akcja.

9.2. Kapitał zakładowy może być pokrywany tak wkładami pieniężnymi jak i wkładami niepieniężnymi.

Artykuł 9a

9a.1. Określa się wartość nominalną warunkowego podwyższenia kapitału zakładowego Spółki na kwotę nie wyższą niż 274.467,00 zł (słownie: dwieście siedemdziesiąt cztery tysiące czterysta sześćdziesiąt siedem złotych).

9a.2. Warunkowe podwyższenie kapitału zakładowego następuje w drodze emisji akcji na okaziciela serii H, o wartości nominalnej 0,10 zł (słownie: dziesięć groszy) każda w liczbie nie większej niż 2.744.670 (dwa miliony siedemset czterdzieści cztery tysiące sześćset siedemdziesiąt).

9a.3. Akcje serii H obejmowane będą przez uprawnionych z warrantów subskrypcyjnych serii E wyemitowanych na podstawie uchwały z dnia 4 marca 2013 roku".

W załączeniu Emitent przekazuje tekst jednolity zmienionego Statutu Spółki.

Podstawa prawna: § 5 pkt 1 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 29 marca 2018 roku w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (Dz. U. 2018, poz. 757).

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz