Sanktpetersburski "Atomenergoprojekt" (SPbAEP) dokona korekty projektów Leningradzkiej Elektrowni Atomowej nr 2 i Bałtyckiej Elektrowni Atomowej, w których spółka jest projektantem generalnym

20.11.2012, 17:41aktualizacja: 20.11.2012, 17:41

Zgodnie z umową zawartą z filią projektowo-konstruktorską koncernu Rosenergoatom (PKF) SPbAEP skoryguje projekt techniczny pierwszego etapu Leningradzkiej Elektrowni Atomowej nr 2, uwzględniając wszystkie rozwiązania techniczne od chwili rozpoczęcia budowy bloków energetycznych - przede wszystkim zostanie zmieniona liczba mokrych chłodni kominowych drugiego bloku. Jeżeli przy budowie pierwszego bloku energetycznego zostały zaplanowane dwie chłodnie o wysokości 150 m każda, to na drugim bloku będzie tylko jedna chłodnia o wysokości 170 m. Ponadto, w dalszym ciągu będzie stosowana przemysłowa metoda budowy Leningradzkiej Elektrowni Atomowej nr 2, co też znajdzie swoje odzwierciedlenie w projekcie.

Dokumentacja projektowa Bałtyckiej Elektrowni Atomowej, zgodnie z umową z PKF, ulegnie skorygowaniu w związku z wymianą podstawowego wyposażenia zespołu turbinowo-prądnicowego. Na podstawie decyzji państwowej korporacji Rosatom zamiast przewidzianej w zatwierdzonym projekcie szybkoobrotowej turbiny dostarczanej przez Leningradzkie Zakłady Metalowe (prędkość obrotowa turbiny - 3000 obr/min) przyjęto wolnoobrotową turbinę (1500 obr/min), która będzie dostarczona przez spółkę Alstom.

Zakończenie prac w zakresie korygowania dokumentacji projektowej Bałtyckiej Elektrowni Atomowej zaplanowane jest na marzec 2013 roku. Termin złożenia dokumentacji do ekspertyzy: kwiecień 2013 roku.

Informacje o SPbAEP

Sanktpetersburski instytut naukowo-badawczy i projektowo-konstruktorski "Atomenergoprojekt" Otwarta Spółka Akcyjna (SPbAEP) to jedyna spółka w Rosji projektująca elektrownie atomowe o różnych typach reaktorów jądrowych: WWER (wodno-wodny reaktor energetyczny), BN (reaktor na prędkich neutronach) i RBMK (Reaktor Kanałowy Wielkiej Mocy), oraz obiekty energetyki cieplnej.

Do chwili obecnej, według projektów spółki SPbAEP lub z jej udziałem, w Rosji i za granicą zbudowano i oddano do eksploatacji 118 elektrowni, w tym 18 atomowych. Geografia projektów: 19 krajów świata.

Projekty SPbAEP: blok nr 4 z reaktorem BN-800 dla Biełojarskiej Elektrowni Atomowej, perspektywiczny projekt BN-1200, Leningradzka Elektrownia Atomowa nr 2, Bałtycka Elektrownia Atomowa i elektrownia atomowa w Republice Białoruś z reaktorami WWER-1200 oraz drugi etap elektrowni atomowej w Tianwan w Chinach z reaktorami WWER-1000. SPbAEP opracowuje także projekt MIR 1200 z reaktorami WWER, aby wziąć udział w przetargu na budowę drugiego etapu Elektrowni Atomowej Temelin w Czechach oraz innych przetargach, jak również bierze udział w unowocześnieniu i przedłużeniu okresów eksploatacji niektórych działających bloków energetycznych rosyjskich elektrowni atomowych.

Źródło informacji: RB MediaConsulting

Data publikacji 20.11.2012, 17:41