Sektor 3W wart prawie 5 mld dolarów. Bank BGK przygotował raport o tej dynamicznej gałęzi gospodarki

08.12.2022, 16:00aktualizacja: 02.01.2023, 15:13

Wartość szybko rosnącej gałęzi gospodarki 3W (obejmującej wodę, wodór i węgiel) obecnie wynosi w Polsce 4,86 mld dolarów, a w Europie już 66,49 mld dolarów. O potencjale tego obszaru czytamy w raporcie Banku Gospodarstwa Krajowego pt. „Woda, wodór, węgiel: zasoby, które zbudowały i zmieniają świat”.

Realny potencjał nowej gałęzi gospodarki Bank BGK dostrzegł już jakiś czas temu. Raport powstał, aby zebrać dane dotyczące sektora 3W. Główne wnioski z dokumentu przedstawiła Beata Daszyńska-Muzyczka, prezes Banku Gospodarstwa Krajowego i inicjatorka idei 3W.

„Gdy w 2021 roku powoływaliśmy inicjatywę 3W, wiedzieliśmy, że koncentracja na trzech zasobach jest ważna. Nie mogliśmy mieć jednak pewności, że po pierwsze – w tak krótkim czasie zbudujemy ekosystem 3W, który połączy różne środowiska: naukowe, biznesowe i administracji publicznej, a po drugie – że potencjał sektora 3W jest tak duży – większy nawet niż przewidywaliśmy” – skomentowała prezes Beata Daszyńska-Muzyczka.

Idea 3W to wizja przyszłości. Opiera się na kilku założeniach, takich jak lepszy dostęp do wody pitnej i żywności, transformacja energetyczna w kierunku zeroemisyjności czy bezpieczeństwo fizyczne i ekonomiczne. Koncepcja 3W opiera się na trzech zasobach, które będą kluczowe dla naszej przyszłości: wodzie, wodorze i węglu. W tej wizji społeczeństwo zyskuje dzięki temu, że zasoby wodne są zarządzane w sposób odpowiedzialny, technologie wodorowe są czyste, a materiały węglowe – innowacyjne.

Analiza, którą BGK zlecił firmie EY pokazuje, że wartość sektora 3W wynosi obecnie 4,86 mld dolarów w Polsce, 66,49 mld dolarów w Europie i 236,6 mld dolarów na świecie. W naszym kraju do 2030 r. największy wzrost czeka sektor technologii węglowych – o prawie 9 proc., a wartość całego rynku 3W wzrośnie do 5,6 mld dolarów.

Jak podkreśliła prezes Beata Daszyńska-Muzyczka, dane zawarte w opracowaniu będą podstawą do podejmowania decyzji biznesowych – nie tylko dla inwestorów, ale również przedsiębiorców, naukowców i samorządowców. Analiza wskazuje tym samym, w jakich kierunkach powinna rozwijać się polska gospodarka, by stawała się coraz bardziej konkurencyjna w Europie i na świecie. To kwestia, na której szczególnie zależy inicjatorom idei 3W.

7-8 grudnia 2022 r. w Warszawie odbył się II Kongres 3W; wydarzenie przygotowane przez BGK, które zintegrowało przedstawicieli wielu środowisk – świata nauki, biznesu i sektora publicznego.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

Data publikacji 08.12.2022, 16:00