SERINUS ENERGY INC. (1/2019) Zwolnienie z kanadyjskich obowiązków sprawozdawczych dla spółek naftowo-gazowych

10.01.2019, 09:00aktualizacja: 10.01.2019, 09:00

Raport bieżący z plikiem 1/2019

Podstawa prawna: Inne uregulowania

Wobec wymogu art. 62 ust. 8 ustawy o ofercie publicznej [...], zważywszy, że akcje SERINUS ENERGY plc ("Serinus" lub "Spółka") notowane są na rynku AIM w Wielkiej Brytanii, Kierownictwo Spółki informuje, że poza Rzeczpospolitą Polską przekazywana jest informacja, że urzędy regulacji rynku papierów wartościowych w prowincjach Alberta i Ontario (dalej: "Regulatorzy") podjęły decyzję (dalej "Decyzja"), która przyznaje spółce Serinus zwolnienie z wymogów, dotyczących raportowania, zawartych w Zarządzeniu Krajowym 51-101 - Obowiązki informacyjne dotyczące działalności w sektorze ropy naftowej i gazu ziemnego (ang. National Instrument 51-101 - Standards of Disclosure for Oil and Gas Activities, "NI 51-101"). Decyzję tę Regulatorzy wydali na wniosek Spółki. Powodami wniosku o zwolnienie jest kontynuacja działalności Spółki w Jersey na Wyspach Normandzkich (po jej przeniesieniu z jurysdykcji prowincji Alberta), wycofaniu akcji Spółki z obrotu na Giełdzie Papierów Wartościowych w Toronto oraz ich wprowadzeniu do obrotu na rynku Alternative Investment Market prowadzonym przez London Stock Exchange ("AIM").

W efekcie Decyzji Regulatorów (lecz z zastrzeżeniem ciągłego spełnienia pewnych określonych w Decyzji warunków) Spółka nie będzie zobowiązana do przestrzegania wymogów regulacji NI 51-101, w tym między innymi nie będzie już zobowiązana do składania Formularza 51-101F2 - Raport niezależnego audytora ds. rezerw (ang. Report on Reserves Data by Independent Qualified Reserves Evaluator or Auditor) oraz Formularza 51-101F3 - Raport Kierownictwa nt. ujawnionych informacji dotyczących ropy i gazu (ang. Report of Management and Directors on Oil and Gas Disclosure). W miejsce tych informacji Serinus będzie przekazywać raporty dotyczące działalności Spółki w zakresie ropy naftowej i gazu ziemnego zgodnie z wymogami, określonymi przez brytyjski urząd nadzoru Financial Conduct Authority, dotyczącymi sprawozdawczości oraz zgodnie z zasadami rynku AIM (łącznie - "Zasady Brytyjskie"). Spółka Serinus zobowiązana jest do przekazywania informacji, zgłaszanych zgodnie z Zasadami Brytyjskimi, właściwym kanadyjskim organom regulacyjnym rynku papierów wartościowych niezwłocznie po przesłaniu takich informacji zgodnie z Zasadami Brytyjskimi.

Należy podkreślić, że przyszłe raporty Spółki, informujące o jej działalności w zakresie ropy naftowej i gazu ziemnego, będą zgodne z Zasadami Brytyjskimi, a nie z przepisami NI 51-101 bądź kanadyjskimi wytycznymi dotyczącymi oceny zasobów ropy naftowej i gazu (ang. Canadian Oil & Gas Evaluation Handbook). Zasady Brytyjskie odbiegają w szeregu kwestii od regulacji dotyczących raportowania, określonych w przepisach NI 51-101 i w kanadyjskich wytycznych, dotyczących oceny zasobów ropy naftowej i gazu. W związku z tym, analizując wszystkie przyszłe raporty Spółki, dotyczące jej działalności w zakresie ropy naftowej i gazu ziemnego, należy wziąć pod uwagę takie różnice.

Załącznik do niniejszego raportu bieżącego stanowi treść oryginalnego komunikatu sporządzonego w języku angielskim, przekazywanego do publicznej wiadomości przez Spółkę w Wielkiej Brytanii oraz zamieszczanego na stronie internetowej Spółki pod adresem www.serinusenergy.com

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz