SFINKS POLSKA SA (25/2023) Informacja dot. korekty raportu okresowego za I kwartał 2023 r.

28.08.2023, 19:02aktualizacja: 28.08.2023, 19:03

Raport bieżący z plikiem 25/2023

Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Zarząd Sfinks Polska S.A. z siedzibą w Zalesiu Górnym ("Spółka", "Emitent", "Sfinks") informuje, że w toku prac nad przygotowaniem skonsolidowanego raportu półrocznego za I półrocze roku obrotowego, trwającego od 1.01.2023 r. do 31.12.2023 r., Spółka zidentyfikowała błąd podstawowy w zakresie ujmowania w sprawozdaniach finansowych Emitenta i Grupy Kapitałowej Sfinks Polska umów najmu, które zgodnie z MSSF16 są klasyfikowane jako leasing i które dotyczą lokali gastronomicznych będących przedmiotem dalszego podnajmu franczyzobiorcom. Polegał on na braku korekty aktywa z tytułu prawa do użytkowania w związku z zawarciem umowy podnajmu oraz braku ujęcia należności z tytułu subleasingu.

W związku z powyższym konieczne jest skorygowanie skonsolidowanego raportu za I kwartał roku obrotowego 2023 ("Raport") opublikowanego 30 maja 2023 r., w wyniku czego Spółka oraz Grupa Kapitałowa zaprezentuje kapitał własny i sumę bilansową wyższe od opublikowanych o: 2,4 mln PLN na 31.03.2023 r., 2,1 mln PLN na 31.12.2022 r.

W załączeniu Spółka prezentuje tabelę z głównymi pozycjami sprawozdania z sytuacji finansowej Grupy Kapitałowej podlegającymi korekcie.

Emitent zastrzega, że wartości podane w niniejszym raporcie bieżącym będą podlegały weryfikacji przez firmę audytorską i mogą ulec zmianie, po której to weryfikacji Spółka niezwłocznie sporządzi i opublikuje skorygowany Raport.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz