SFINKS POLSKA SA (37/2020) Podjęcie działań w celu otwarcia uproszczonego postępowania układowego Sfinks Polska SA

26.10.2020, 21:50aktualizacja: 28.10.2020, 17:32

Raport bieżący 37/2020

Zarząd Sfinks Polska S.A. z siedzibą w Piasecznie ("Sfinks", "Spółka", "Emitent") informuje, że w dniu 26 października 2020 r. podjął decyzję o rozpoczęciu działań zmierzających do otwarcia uproszczonego postępowania restrukturyzacyjnego Sfinks Polska S.A. w oparciu o przepisy ustawy z dnia 15 maja 2015 r. Prawo restrukturyzacyjne ze zmianami wynikającymi z tzw. Tarczy 4.0, czyli ustawy z dnia 19 czerwca 2020 r. o dopłatach do oprocentowania kredytów bankowych udzielanych przedsiębiorcom dotkniętym skutkami COVID-19 oraz o uproszczonym postępowaniu o zatwierdzenie układu w związku z wystąpieniem COVID-19 ("Decyzja").

W związku z powyższym Spółka w najbliższych dniach: zawrze wymaganą ww. przepisami prawa umowę o sprawowanie nadzoru z licencjonowanym doradcą restrukturyzacyjnym oraz złoży wniosek do Monitora Sądowego i Gospodarczego (MSiG) o dokonanie obwieszczenia o otwarciu postępowania o zatwierdzenie układu prowadzonego w oparciu o ww. przepisy, ustalając jako dzień układowy 1 listopada 2020 r.

Dzień publikacji ww. obwieszczenia w MSIG będzie dniem otwarcia postępowania o zatwierdzenie układu. O powyższym oraz wszelkich istotnych zdarzeniach związanych z ww. postępowaniem Sfinks poinformuje zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa.

Podjęcie Decyzji spowodowane jest aktualną sytuacją epidemiczną, w tym wprowadzonymi ograniczeniami dotyczącymi prowadzenia działalności gastronomicznej, jej nieprzewidywalnością i związanym z tym potencjalnym brakiem możliwości wywiązania się z zawartych dotychczas porozumień z kontrahentami Spółki na zasadach w nich określonych, a nie uwzględniających okoliczności ograniczenia prowadzenia stacjonarnej działalności gastronomicznej, która została wprowadzona na terytoriom Polski w związku z rozprzestrzenianiem się pandemii koronawirusa. Celem skorzystania przez Emitenta z powyższego rozwiązania jest umożliwienie Sfinks zawarcia układu z wierzycielami Spółki uwzględniającego ww. okoliczności.

Jednocześnie Emitent informuje, że Spółka kontynuuje bieżącą działalność operacyjną w zakresie dopuszczalnym przepisami prawa, tj. w szczególności sprzedaży w dostawie i na wynos. Równolegle Emitent będzie na bieżąco analizował dostępne programy pomocowe oraz możliwe rozwiązania celem pozyskania wsparcia finansowego.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz