Spółka GameChange Solar wchodzi na rynek południowoafrykański, wprowadzając wysokiej jakości trackery fotowoltaiczne dla projektów o skali użytkowej

05.02.2021, 11:26aktualizacja: 05.02.2021, 11:32

PR Newswire/GameChange Solar

JOHANNESBURG, 5 lutego 2021 r. /PRNewswire/ -- GameChange Solar, czołowy podmiot globalny, dokonał ekspansji na rynek południowoafrykański pod przewodnictwem dyrektora regionalnego na Afrykę Południową Russa Bowdena w Johannesburgu.

Jako czołowy dostawca jednoosiowych trackerów i rozwiązań o stałym kącie nachylenia, GameChange Solar posiada znaczący zasób wiedzy na temat energii odnawialnej.

Derick Botha, dyrektor handlowy GameChange Solar, wyraził zadowolenie z najnowszego etapu ewolucji firmy: „Po rozpoczęciu mojej kariery w branży fotowoltaicznej w Republice Południowej Afryki ponad 20 lat temu moim długoterminowym celem był powrót na rynek południowoafrykański. Cieszę się, że mogę zaoferować mojemu rodzimemu rynkowi produkt, który naszym zdaniem znacząco wpłynie na programy pozyskiwania energii odnawialnej realizowane w tym regionie, a który oferuje najnowocześniejszą technologię przy niskich kosztach instalacji i utrzymania. Dzięki temu to rozwiązanie jest opłacalne”.

Russ Bowden wnosi do firmy bogate doświadczenie, wiedzę fachową oraz wiedzę na temat odnawialnych projektów fotowoltaicznych i systemów nadążnych, a jego zrozumienie wyzwań i dynamiki regionu Afryki Południowej jest nieocenione.

„Ten moment jest kluczowy w kontekście ożywionego zainteresowania rządu zamówieniami na energię odnawialną, zarówno w ramach obecnego programu łagodzenia ryzyka w pozyskiwaniu niezależnych producentów energii (ang. Risk Mitigation Independent Power Producer Procurement Programme;, RMIPPPP), jak i oczekiwanego uruchomienia 5 rundy programu pozyskiwania energii odnawialnej z niezależnych źródeł ang. (Renewable Energy Independent Power Procurement Programme; REIPPP). Projekty te umożliwiają przyspieszenie wytwarzania nowej energii i torują drogę do zwiększenia bezpieczeństwa energetycznego w celu złagodzenia wpływu zrzutów obciążenia, głównego czynnika hamującego wzrost gospodarczy kraju” – skomentował Bowden.

Bowden dodał, że GameChange Solar prowadzi obecnie rozmowy z partnerami z RPA, aby produkować swój produkt lokalnie. „Wierzymy, że znajdujemy się na silnej pozycji, aby spełnić lokalne wymagania merytoryczne, zarówno pod kątem RMIPPPP, jak i przyszłych rund REIPPP, przy zachowaniu konkurencyjności cen. W naszym przekonaniu jednoosiowe systemy nadążne GameChange Solar zaoferują lokalnym inwestorom zajmującym się budową elektrowni fotowoltaicznych możliwość zwiększenia zwrotu z inwestycji przy jednoczesnym zapewnieniu zwycięskiej ceny oferty”.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/1432073/GameChange_Solar.jpg

Źródło: GameChange Solar

Więcej informacji można uzyskać od Russella Bowdena pod adresem e-mail Russ.Bowden@gamechangesolar.com (tel. kom.) +27 (0) 82 880 1449 lub na stronie gamechangesolar.com

Zapytania od mediów można kierować do Dericka Bothy pod numer: +1 (302) 528-2125