STALPROFIL SA (2/2020) Przedłużenie umów kredytowych zawartych z mBank S.A.

20.01.2020, 13:52aktualizacja: 20.01.2020, 13:52

Raport bieżący 2/2020

W dniu 20.01.2020 r. Zarząd STALPROFIL S.A. powziął informację o drugostronnym podpisaniu przez mBank S.A. z siedzibą w Warszawie, Oddział Korporacyjny w Katowicach aneksów do umów kredytowych zawartych pomiędzy mBank S.A., a STALPROFIL S.A., które o kolejny rok wydłużają okres dostępności limitów kredytowych udzielonych Spółce przez mBank S.A.

W wyniku podpisanych aneksów do umów łączna wartość limitu kredytowego udostępnionego emitentowi przez mBank S.A., wynosi 52,0 mln PLN i składa się z następujących produktów bankowych:

- odnawialnego kredytu obrotowego długoterminowego w kwocie 10,0 mln PLN, dostępnego do 28.01.2022r.

- długoterminowego odnawialnego kredytu obrotowego w kwocie 10,0 mln PLN, dostępnego do 28.01.2022r.

- kredytu wielowalutowego w rachunku bieżącym w kwocie 12,0 mln PLN, dostępnego do 28.01.2021r.

- kredytu w rachunku bieżącym w kwocie 5,0 mln PLN, dostępnego do 28.01.2021r.

- limitu na gwarancje i akredytywy w kwocie 5,0 mln PLN, dostępnego do 29.01.2021r. z możliwością, aby termin ważności gwarancji wykraczał poza termin dostępności, lecz nie przekroczył dnia 28.01.2023r.

Warunki finansowe, na których Spółka korzysta z przyznanych limitów nie odbiegają od powszechnie stosowanych dla tego rodzaju umów i oparte są na stawce WIBOR + marża banku.

Podstawowe zabezpieczenie łącznego limitu kredytowego udzielonego przez mBank S.A. stanowią:

1. zastaw rejestrowy na zapasach towarów handlowych o wartości nie niższej niż 47,0 mln PLN,

2. oświadczenie o poddaniu się egzekucji zgodnie z art. 777 kc .

mBank S.A. jest jednym z głównych kredytodawców Spółki, a udostępnione na kolejny okres linie kredytowe stanowią istotne źródło długo- i krótkoterminowego finansowania działalności operacyjnej STALPROFIL S.A.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz