Szybszy rozwój dla firm z Pomorza

16.10.2014, 16:56aktualizacja: 16.10.2014, 16:56

Szybszy rozwój

Już 14 listopada 2014 w Dworze Oliwskim odbędzie się spotkanie poświęcone wykorzystaniu funduszy typu private equity w rozwoju przedsiębiorstwa. Konferencja organizowana przez kancelarię Squire Patton Boggs, fundusz Waterland oraz firmę konsultingową Blackpartners dedykowana jest właścicielom i kadrze zarządzającej średnich przedsiębiorstw. Podczas konferencji przybliżona będzie tematyka funduszy private equity i ich zalety, które takim firmom jak Google, Zelmer, Polcard, Żabka czy Asseco pozwoliły stać się światowymi i krajowymi liderami.

Z badań rynku private equity w Polsce przeprowadzonych przez Blackpartners wynika, że średniej wielkości przedsiębiorstwa są coraz atrakcyjniejszym partnerem biznesowym dla funduszy PE, głównie ze względu duże możliwości ich dalszego rozwoju. Coraz więcej małych i średnich przedsiębiorstw korzysta z funduszy typu VC/PE do finansowania celów strategicznych, ale spora grupa przedsiębiorców wciąż nie wie jeszcze jakie korzyści niesie ze sobą wdrożenie tego modelu finansowania do przyspieszenia rozwoju firmy.

"Podczas konferencji chcemy wskazać kadrze zarządzającej i właścicielom średnich firm nowe możliwości finansowania kolejnych etapów rozwoju ich przedsiębiorstw. Celem naszego spotkania jest przede wszystkim przybliżenie uczestnikom czym są fundusze private equity i jakie korzyści dla ogólnego rozwoju firmy niesie ze sobą wykorzystanie tej formy finansowania działalności przedsiębiorstwa. Ponadto, porozmawiamy także o samym procesie inwestycyjnym oraz o ryzykach prawnych, które mogą występować na każdym etapie. Wspomnimy również o wycenie spółki, która zawsze budzi emocje” - mówi Mikołaj Lipiński, członek zarządu Blackpartners i jeden z organizatorów.

"W spotkaniu wezmą udział przedstawiciele trzech istotnych dla przedsiębiorców segmentów: prawnego, finansowego i strategicznego, będzie więc ono doskonałą okazją do wymiany doświadczeń, dyskusji i nawiązania nowych relacji biznesowych” - dodaje.

Praktyczna wiedza

Konferencja podzielona została na trzy panele tematyczne: finansowy, poświęcony zagadnieniom związanym z wyceną przedsiębiorstwa, procesem inwestycyjnym i rolą, jaką pełni doradca transakcyjny; prawny, szczegółowo opisujący szanse inwestycyjne z prawnego punktu widzenia, wskazujący także ryzyka prawne, które mogą występować na poszczególnych etapach procesu inwestycyjnego oraz strategiczny, w pełni poświęcony korzyściom płynącym ze współpracy przedsiębiorców z funduszem typu private equity w celu dalszego rozwoju firm i maksymalizacji wartości. Konferencję zakończy debata ekspercka, w której wezmą udział przedstawiciele firm doradczych, funduszu PE oraz kancelarii prawnych.

W konferencji mogą wziąć udział przedstawiciele zarządów i właściciele firm, których roczne przychody wynoszą powyżej 40 mln zł. Więcej informacji oraz formularz aplikacyjny dostępne są na stronie: www.szybszyrozwoj.pl.

KONTAKT:

Magdalena Samusionek