"Taki mamy klimat…" - efektowna kampania, promująca komunikację rowerową

14.10.2015, 13:54aktualizacja: 14.10.2015, 13:54

"Taki mamy klimat..." fot.1
"Setki kilometrów ścieżek lato matką zima krótko trzyma/Metki getrów śnieżek łapią rzadko taki mamy klimat" - rymuje L.U.C, związany z Wrocławiem muzyk, aktywista i miłośnik rowerów w kolejnym spocie, będącym efektem współpracy artysty z Nextbike Polska (operatorem 11 systemów rowerów miejskich w największych polskich miastach, w tym m.in. w Warszawie czy we Wrocławiu), studiem Juice oraz Janem Kallwejtem, grafikiem, którego ilustracje publikowane były m.in. na łamach Wired, The Telegraph czy Washington Post. Pierwsza produkcja, stanowiła instrukcję obsługi publicznych wypożyczalni. Tym razem L.U.C przedstawia rowerowe zalety stolicy Dolnego Śląska, promując równocześnie kulturę jazdy na "dwóch kółkach". Taki mamy klimat!

L.U.C, raper i producent, laureat Paszportu "Polityki" w 2010 roku, prywatnie znany jest ze swojego zamiłowania do rowerów. Znajduje to odbicie w najnowszym wideo, promującym Wrocław jako idealne miejsce dla rowerzystów miejskich.

Spot obejrzeć pod adresem: https://youtu.be/6OOPPrJHzX8

"Postanowiłem podkreślić fakt, że we Wrocławiu prawie zawsze jest o kilka stopni cieplej niż w innych miastach. Wiosna zaczyna się tu wcześniej, a zima przychodzi później. Do tego jest tak płasko, że jak popracujemy nad kondycją to można jeździć do pracy bez podręcznego zestawu kabiny prysznicowej. Tu aż trudno się spocić. Dla lepszego powietrza postanowiliśmy się jednak ciut ‘napocić’ nad tym spotem" - mówi L.U.C.

Animacja została stworzona przez wrocławskie studio Juice (odpowiedzialne wcześniej m.in. za spot, zapowiadający Zimowe w Igrzyska w Soczi dla BBC Sport) oraz Jana Kallwejta. Zarówno pierwsze video, czyli instrukcja korzystania z systemu Wrocławski Rower Miejski, jak i kolejna produkcja to wynik inicjatywy Nextbike Polska, największego w Polsce operatora publicznych wypożyczalni rowerowych (obsługuje systemy m.in. we Wrocławiu, Warszawie, Poznaniu czy Lublinie).

W stolicy Dolnego Śląska z Wrocławskiego Roweru Miejskiego mieszkańcy korzystają od czerwca 2011 roku. W tym czasie dokonano 110 tysięcy rejestracji użytkowników, którzy dokonali już 1,4 miliona wypożyczeń.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 14.10.2015, 13:54