TAURON PE SA (43/2023) Potwierdzenie ratingów przez agencję ratingową Fitch

05.10.2023, 17:32aktualizacja: 05.10.2023, 17:34

Raport bieżący 43/2023

TAURON Polska Energia S.A. ("Spółka") informuje, że 5 października 2023 r. agencja ratingowa Fitch Ratings ("Fitch") potwierdziła długoterminowe ratingi Spółki w walucie krajowej i zagranicznej na poziomie "BBB-" z perspektywą stabilną.

Pełna lista ocen ratingowych obejmuje:

- długoterminowe ratingi w walucie krajowej i zagranicznej potwierdzone na poziomie "BBB-"; perspektywa stabilna,

- krótkoterminowe ratingi w walucie krajowej i zagranicznej potwierdzone na poziomie "F3",

- krajowy rating długoterminowy potwierdzony na poziomie "A(pol)"; perspektywa stabilna,

- rating niezabezpieczonego i niepodporządkowanego zadłużenia w walucie zagranicznej dla euroobligacji o wartości 500 mln euro potwierdzony na poziomie "BBB-",

- rating obligacji hybrydowych o wartości 190 mln euro (Europejski Bank Inwestycyjny - "EBI") potwierdzony na poziomie "BB",

- rating obligacji hybrydowych o wartości 750 mln złotych (EBI) potwierdzony na poziomie "BB",

- rating programu emisji obligacji hybrydowych oraz obligacji hybrydowych o wartości 400 mln zł (Bank Gospodarstwa Krajowego) potwierdzony na poziomie "BB", rating krajowy tego samego programu i obligacji potwierdzony na poziomie "BBB(pol)".

Raport Fitch jest dostępny na stronie internetowej: www.fitchratings.com.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz