TCL wzmacnia swoje przywództwo w obszarze innowacji, przedstawiając rozszerzoną ofertę produktów i rozwiązań technologicznych podczas tegorocznych targów CES

10.01.2024, 14:28aktualizacja: 10.01.2024, 14:32

PR Newswire/TCL Electronics

LAS VEGAS, 10 stycznia 2024 /PRNewswire/ -- TCL Electronics, wiodąca marka elektroniki użytkowej oraz jedna z dwóch czołowych marek telewizorów na świecie, przedstawiła dzisiaj swoją wiodącą ofertę innowacyjnych technologii podczas targów Consumer Electronics Show (CES 2024). Wśród rozwiązań z wielu kategorii znalazł się największy na świecie telewizor QD-Mini LED i jedno z pierwszych w branży inteligentnych rozwiązań w dziedzinie rozrywki na urządzenia mobilne.

Innowacje, które zapewniają doskonałe wrażenia podczas korzystania z kina domowego

W ramach prezentowanej oferty największy na świecie telewizor QD-Mini LED, 115-calowy model QM891G firmy TCL, zadebiutował w Ameryce Północnej, oferując ponad 20 000 lokalnych stref przyciemniania i szczytową jasność na poziomie 5000 nitów.

Wraz z tym przełomowym rozwiązaniem firma TCL zaprezentowała najnowsze modele QM7 i QM8 QD-Mini LED przeznaczone na rynek amerykański, z zaawansowanym podświetleniem i technologiami przetwarzania oraz wysokostrefowym lokalnym przyciemnianiem. Warto zauważyć, że pionierskie serie telewizorów TCL X955 i C755 były pierwszymi na świecie, które otrzymały certyfikat TÜV Rheinland za realistyczne wrażenia wizualne. Firma TCL przedstawiła również Dolby Atmos FlexConnect - rozwiązanie, które zapewnia dowolność rozmieszczenia głośników w pomieszczeniu dla inteligentnego zoptymalizowania wrażeń Dolby Atmos.

Ponadto firma wprowadziła własnościowy procesor AiPQ ULTRA, który zapewnia najlepszą w swojej klasie jakość wyświetlania i żywe obrazy na telewizorach, dzięki ogromnym możliwościom sztucznej inteligencji w zakresie analizy obrazu i wielu opracowanym przez firmę algorytmom.

Nowa usługa streamingu online, TCL tv+, oferuje ponad 300 kanałów FAST i tysiące hitów z wiodących na świecie wytwórni filmowych. Dzięki technologii IDEO użytkownicy z Ameryki Północnej mogą uzyskać dostęp do interaktywnych funkcji podczas korzystania z bezpłatnych programów rozrywkowych. Dzięki kanałowi National Football League (NFL) Live Channel, który ma zostać uruchomiony w 2024 roku, fani w regionie będą mogli uczestniczyć w wydarzeniach Narodowej Ligi Futbolowej (NFL) za pośrednictwem TCL tv +.

Aby zapewnić lepsze wrażenia podczas korzystania z kina domowego w ramach linii soundbarów TCL opartych na innowacyjnych technologiach Tutti Choral i Dolby Atmos wprowadzono najnowsze modele S55H/S45H. Zaprezentowano również serię profesjonalnych monitorów TCL 27R83U/34R83Q z technologią QD-Mini LED, oferujących 1152 lokalne strefy przyciemniania, szczytową jasność 1600 nitów, ultraszybką reakcją 1 ms i wysoką częstotliwość odświeżania. Seria ta otrzymała certyfikat VESA DisplayHDR 1400, walidację Pantone Matching System (PMS) oraz certyfikat TÜV Rheinland w zakresie ochrony oczu przy niskim poziomie niebieskiego światła.

Wiodące w branży inteligentne rozwiązanie w dziedzinie rozrywki na urządzenia mobilne

Podczas wydarzenia firma TCL zaprezentowała również jedno z pierwszych w branży inteligentnych rozwiązań w dziedzinie rozrywki na urządzenia mobilne - smartfony, tablety, inteligentne okulary i inne. Wśród nich znalazła się rozszerzona oferta tabletów, nowa linia smartfonów z serii 50, a także technologia NXTPAPER 3.0 - najbardziej zaawansowana wersja wielokrotnie nagradzanej technologii wyświetlania, która jest bezpieczniejsza dla oczu i zapewnia lepsze wrażenia cyfrowe podczas użytkowania.

Zaprezentowane zostały również pierwsze na świecie inteligentne okulary RayNeo X2 Lite AR z wyświetlaczem 3D w pełnej gamie kolorów, wyposażone w najnowszą platformę Snapdragon® AR1 Gen 1, z udoskonalonymi efektami wyświetlania i wrażeniami AR. Co więcej, okulary RayNeo Air 2 XR zapewniają użytkownikom żywe, szczegółowe i mobilne wrażenia wizualne, przypominające oglądanie obrazów na 201-calowym ekranie z odległości sześciu metrów.

Technologie dla bardziej inteligentnego i połączonego domu

Podnosząc poprzeczkę w obszarze jakości życia, firma TCL wprowadziła klimatyzator FreshIN 2.0 o dwukierunkowym przepływie powietrza, który doprowadza bogate w tlen powietrze z zewnątrz, jednocześnie usuwając niskiej jakości powietrze z pomieszczeń. Firma zaprezentowała również swój pierwszy klimatyzator okienny z protokołem Matter, zapewniając płynnie zintegrowany ekosystem inteligentnego domu.

Ponadto najnowsze lodówki TCL z serii Free Built-in charakteryzują się eleganckim i spójnym wzornictwem dla zmaksymalizowanego wykorzystania przestrzeni. Zastosowana w nich najnowocześniejsza technologia konserwacji molekularnej zapewnia świeżość na dłużej i pomaga zapobiegać utracie składników odżywczych w przechowywanych produktach spożywczych. Kolejnym rozwiązaniem jest pralko-suszarka TCL Eco Care, która sprawia, że rutynowe pranie jest wygodniejsze i bardziej przyjazne dla środowiska dzięki konstrukcji 2 w 1.

Koncentrując się na zrównoważonym stylu życia, firma TCL rozszerzyła w ostatnim czasie swoją ofertę inteligentnych rozwiązań energetycznych. System One-Stop Residential Smart Energy łączy w sobie moduły fotowoltaiczne, magazynowanie energii, pompę ciepła i ładowarkę do pojazdów elektrycznych - funkcje te również zaprezentowano na targach CES 2024.

Spójne globalne partnerstwa i inicjatywy ESG

W ramach globalnej kampanii #TCLGreen firma TCL kolejny raz dała wyraz swoim staraniom w zakresie recyklingu i ponownego wykorzystania zasobów. Jednocześnie firma nadal inspiruje globalnych użytkowników poprzez współpracę z renomowanymi partnerami. Jako oficjalny partner telewizyjny NFL TCL połączyła siły z NFL Hall of Famer Charles Woodson, goszcząc na ich stanowisku i demonstrując pasję i emocje związane ze sportem.

Organizator zaprasza na stoisko TCL CES 2024

Data: 9-12 stycznia 2024 r.

Stanowisko: Las Vegas Convention Center, hala centralna nr 18708

TCL Electronics

TCL Electronics (1070.HK) to czołowa marka elektroniki użytkowej i lider na międzynarodowym rynku telewizorów. Spółka prowadzi obecnie działalność w ponad 160 krajach na świecie. TCL specjalizuje się w badaniach, rozwoju i produkcji elektroniki użytkowej, w tym m.in. telewizorów, sprzętu dźwiękowego, urządzeń AGD, urządzeń mobilnych, inteligentnych okularów i wyświetlaczy komercyjnych. Odwiedź stronę internetową TCL na: https://www.tcl.com.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/2315186/Image.jpg

Źródło: TCL Electronics