TELDAT i Raytheon rozpoczynają kolejny etap opracowywania routera dla systemu Patriot

09.03.2015, 12:55aktualizacja: 09.03.2015, 12:55

Polski przemysł obronny demonstruje posiadanie zaawansowanych umiejętności inżynieryjnych.

TEWKSBURY, Massachusetts, 9 marca 2015 r. /PRNewswire/ - Spółki Raytheon (NYSE: RTN) i TELDAT z powodzeniem ukończyły etap krytycznego przeglądu projektu (CDR, Critical Design Review) w ramach realizowanej aktualnie umowy mającej na celu wspólne opracowanie i wyprodukowanie zaawansowanych, wojskowych routerów dla systemu obrony przeciwlotniczej i przeciwrakietowej Patriot. Ten krok milowy dowodzi, że projekt stworzony przez TEDLAT jest w stanie spełnić wszystkie wymogi systemu Patriot, umożliwiając spółce przejście do etapu produkcji i kwalifikacji projektu routera.

"Terminowa i zakończona powodzeniem realizacja pierwszej partii współczesnych routerów na potrzeby najnowszej generacji wojskowego systemu Patriot, przy zastosowaniu najwyższych standardów technologii jakości, dała nam ogromną satysfakcję. Jest to ważny etap naszej współpracy z Raytheon świadczący o tym, że TELDAT jest niezawodnym partnerem biznesowym i ogólnoświatowym liderem w zakresie opracowywania i wytwarzania wojskowych rozwiązań teleinformatycznych. Ten krok milowy umożliwia nam rozpoczęcie kolejnych etapów bliskiej współpracy z Raytheon, która z pewnością przyniesie bardziej wymierne korzyści obu spółkom, zacieśniając jednocześnie polsko-amerykańską współpracę" - powiedział dr Henryk Kruszynski, prezes spółki TELDAT.

"Spółka TELDAT dała dowód wzorowych możliwości technicznych, wspierając tę kluczową inicjatywę - powiedział Daniel J Crowley, prezes Raytheon Integrated Defense Systems. - Zawierając umowę z TELDAT, zakładaliśmy nawiązanie długofalowej współpracy wykraczającej poza projekt WISLA. Dzięki wyprodukowaniu wojskowego routera TELDAT uzyska dostęp do rynku eksportowego, który pozwoli na dostarczanie produktów zaufanym odbiorcom na całym świecie. Jest to wyjątkowa okazja dla naszych klientów na całym świecie, którzy korzystają z systemu Patriot".

Polska branża przemysłowa będzie w dużym stopniu zaangażowana we wspólne opracowywanie (w zakresie projektowania, konstruowania, tworzenia oprogramowania) nowej generacji systemu Patriot, współtworząc znaczną część jego przyszłych możliwości. Spółka Raytheon jak dotąd podpisała 7 kontraktów przetargowych i 28 wstępnych umów współpracy (LOI), których głównym celem jest powierzenie polskiemu przemysłowi części zadań w ramach programu WISLA i poza jego zakresem. Raytheon poszukuje także możliwości rozszerzenia zakresu współpracy, aktualnie obejmującego obronę lotniczą i przeciwrakietową, o takie dziedziny jak: modernizacja marynarki wojennej, cybernetyka, inteligentna amunicja, czujniki i inne pociski rakietowe (powietrze-powietrze i powietrze-ziemia).

TELDAT

TELDAT jest polskim podmiotem gospodarczym, który już od blisko dwudziestu lat funkcjonuje na rynku obronnym. Spółka posiada rozległą wiedzę specjalistyczną i umiejętności, dostarczając kompleksowych rozwiązań, które są wysoce cenione zarówno w Polsce, jak i zagranicą. Firma specjalizuje się głównie w projektowaniu i wytwarzaniu innowacyjnych oraz specjalistycznych produktów teleinformatycznych, przeznaczonych zwłaszcza na potrzeby bezpieczeństwa i obrony narodowej. Jej produkty i usługi są z powodzeniem stosowane oraz testowane: (1) w działaniach jednostek i instytucji Wojska Polskiego oraz na najważniejszych międzynarodowych teatrach działań pokojowo-stabilizacyjnych; (2) w kolejnych edycjach największych ćwiczeń wojskowych, głównie w zakresie wsparcia dowodzenia i łączności (np. Combined Endeavor, NATO CWID, NATO i Bold Quest CWIX); (3) w amerykańskich i europejskich laboratoriach badawczych, a także laboratoriach należących do NATO; (4) w międzynarodowych projektach i programach (np. w Wielostronnym Programie Interoperacyjności MIP, w którym TELDAT i jego rozwiązania stanowią jedyne polskie rozwiązania i nieliczne spośród tych, które przeszły najwyższy poziom badań). Więcej informacji o TELDAT można znaleźć na stronie: www.teldat.com.pl.

Raytheon

Spółka Raytheon, która w roku 2014 osiągnęła sprzedaż na poziomie 23 mld USD i zatrudnia 61 tys. pracowników na całym świecie, jest światowym liderem w zakresie technologii i innowacji w branży obronnej oraz w sektorze bezpieczeństwa oraz rozwiązań cywilnych. Spółka Raytheon, bogata w doświadczenie obejmujące 93 lata tworzenia innowacji, zapewnia najnowocześniejsze urządzenia elektroniczne, integrację systemów operacyjnych oraz inne rozwiązania w zakresie systemów wykrywania, badania skutków działań, dowodzenia, kontroli, komunikacji i wywiadowczych, jak również z obszaru bezpieczeństwa cybernetycznego, a także oferuje bogaty zakres usług z dziedziny wsparcia operacyjnego. Spółka Raytheon posiada siedzibę w Waltham, w stanie Massachusetts. Więcej informacji na jej temat można uzyskać na oficjalnej stronie: www.raytheon.com lub na portalu Twitter @Raytheon.

Źródło: Raytheon Company

Kontakt dla mediów: