Terra Drone inwestuje w RoNik Inspectioneering w celu rozbudowy portfela inspekcji przestrzeni zamkniętych w branży przetwórczej

02.07.2019, 17:28aktualizacja: 02.07.2019, 17:28

Terra Drone Corporation (1)
Nowa inicjatywa typu joint venture Terra Inspectioneering skupi swoje działania na sektorze ropy i gazu na całym świecie.

TOKIO, 2 lipca 2019 r. /PRNewswire/ - Firma Terra Drone Corporation, jeden z największych dostawców dronów przemysłowych na świecie, ogłasza realizację inwestycji w RoNik Inspectioneering, wiodące holenderskie przedsiębiorstwo zajmujące się przeprowadzaniem wizualnych i ultradźwiękowych inspekcji za pomocą robotów bezprzewodowych. W wyniku tej inwestycji RoNik Inspectioneering stanie się częścią grupy Terra Drone i zmieni nazwę na Terra Inspectioneering. Firma będzie skupiać swoje działania na prowadzeniu inspekcji przestrzeni przemysłowych, niebezpiecznych i zamkniętych, jak na przykład zasobniki magazynowe, bojlery, grzejniki, piece grzewcze, stosy, rurociągi i nie tylko.

Firma RoNik cieszy się długą tradycją zapewniania usług inspekcji ponad 200 razy w branży ropy i gazu, petrochemicznej, żywnościowej na rzecz największych graczy w Europie. Wśród klientów firmy znajdują się wiodące na świecie firmy wydobycia ropy i gazu. Proces inspekcji można zobaczyć pod adresem: https://vimeo.com/290357142. Wcześniej w tym roku firma RoNik wygrała konkurs Drone Hero Europe 2019 organizowany przez European UAV Knowledge Area (EUKA). Grupa Terra Drone znana jest z inwestycji w firmy technologiczne, które mają w swojej ofercie zróżnicowane, bezzałogowe rozwiązania, więc RoNik pasuje idealnie do profilu grupy.

Firma RoNik utworzyła dla siebie niszę na rynku przez opracowanie własnej technologii UT, która znacznie ułatwia przeprowadzanie testów grubościomierzem ultradźwiękowym w trudno dostępnych przestrzeniach zamkniętych. Wykorzystanie dronów do inspekcji zasobników nie tylko eliminuje konieczność narażania ludzi na potencjalne ryzyko, ale także skraca czas potrzebny na przeprowadzenie inspekcji o 40 do 60%. Dane gromadzone przez opatentowane drony UT firmy RoNik udostępniane są pod postacią innowacyjnych modeli 3D w chmurze. Raporty są całkowicie zgodne ze standardami inspekcji branży zasobników, w tym API-653 i EEMUA 159.

„Firmy wydobycia ropy i gazu szybko zdają sobie sprawę z tego, jak można wykorzystać drony do podniesienia poziomu operacyjności zakładów, oszczędzenia czasu i zmniejszenia kosztów. Przez włączenie do rozwiązań Terra Drone dostępnych w globalnej sieci ponad 25 krajów sprawdzonej i niezawodnej, nieniszczącej technologii testowej firmy RoNik będziemy w stanie odpowiedzieć na potrzeby koncernów ropy i gazu w każdym zakątku świata” – skomentował Toru Tokushige, główny dyrektor wykonawczy Terra Drone Corporation.

Terra Drone będzie nadal inwestować w wiodące na świecie przedsiębiorstwa w posiadaniu przełomowych rozwiązań technologicznych.

Zdjęcie -https://mma.prnewswire.com/media/941282/RoNiks_patented_drone_inspects_tank_thickness.jpg

Zdjęcie -https://mma.prnewswire.com/media/941281/UT_graph_checked_ground_monitor.jpg

Źródło: Terra Drone Corporation

KONTAKT: