TRAKCJA SA (45/2022) Zawarcie ugód z PKP PLK S.A.

28.06.2022, 17:52aktualizacja: 28.06.2022, 17:54

Raport bieżący 45/2022

Trakcja S.A. ("Emitent", "Spółka") informuje, iż w dniu dzisiejszym, w efekcie prowadzonych mediacji z zamawiającym PKP PLK S.A. z siedzibą w Warszawie ("PKP PLK") przy udziale mediatora Sądu Polubownego przy Prokuratorii Generalnej Rzeczypospolitej Polskiej dotyczących roszczeń Spółki wobec PKP PLK wynikających z toczących się postępowań sądowych oraz roszczeń PKP PLK wobec Spółki wynikających z zabudowy pali fundamentowych, Spółka zawarła ugody z PKP PLK.

Na mocy ugód uregulowane zostały wszystkie wzajemne roszczenia między Spółką a PKP PLK, zgodnie z którymi:

a) w wyniku wzajemnych rozliczeń Spółka otrzyma od PKP PLK zapłatę w wysokości 41.750.000 zł brutto;

b) podpisane ugody będą podlegały zatwierdzeniu w toczących się postępowaniach sądowych;

c) Spółka otrzyma ww. zapłatę w terminie 8 dni od doręczenia PKP PLK lub jej pełnomocnikowi postanowienia sądu o zatwierdzeniu ugody i umorzeniu wszystkich spraw sądowych objętych ugodami lub od dnia ogłoszenia postanowienia o zatwierdzeniu ugód w trakcie posiedzenia jawnego i umorzeniu wszystkich spraw sądowych objętych ugodami.

Zgodnie z szacunkami Spółki zawarcie ugód będzie miało negatywny wpływ na wynik finansowy Spółki i Grupy w wysokości 0,8 mln złotych. Szacowany wpływ środków pieniężnych do Spółki z tytułu ugód po uwzględnieniu koniecznych wypłat wyniesie 33,9 mln zł.

Podstawa prawna:

Art. 17 MAR