Udany debiut SpyroSoft S.A. na Głównym Rynku GPW

17.03.2022, 16:16aktualizacja: 17.03.2022, 16:25

PAP/S. Leszczyński (1)
17 marca na Głównym Rynku Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie zadebiutowała spółka SpyroSoft S.A., zajmująca się tworzeniem oprogramowania i wdrażaniem rozwiązań IT dla polskich oraz zagranicznych klientów. Wrocławska firma od 2020 roku notowana była na rynku NewConnect. Wartość firmy wynosi 232,53 mln zł.

Debiut wrocławskiej spółki SpyroSoft to drugie wydarzenie tego typu na głównym parkiecie Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie w 2022 roku. Firma działająca w branży IT powstała w 2016 roku jako spółka akcyjna, zajmująca się przede wszystkim tworzeniem oprogramowania dla klientów w Polsce i za granicą.

„Jesteśmy polską, międzynarodową firmą technologiczną. Zajmujemy się produkcją oprogramowania na zamówienie dla branż, które prężnie się rozwijają, czyli automotive, finanse, informacje geoprzestrzenne, jak również przemysł 4.0. Posiadamy unikalną wiedzę, jeżeli chodzi o wdrażanie rozwiązań w tych dziedzinach” – wyjaśnia Konrad Weiske, prezes zarządu SpyroSoft S.A.

SpyroSoft tworzy grupę kapitałową, w skład której wchodzi SpyroSoft S.A. jako podmiot dominujący oraz siedem podmiotów podlegających konsolidacji, działających pod nazwą: Spyrosoft Solutions S.A., GOD Nearshore SE Europejska Spółka Akcyjna, Spyrosoft Ltd, Unravel S.A., Spyrosoft Solutions d.o.o., Spyrosoft Solutions GmbH, Spyrosoft Synergy S.A., a także pozostałe jednostki nieobjęte konsolidacją. Głównymi rynkami zbytu usług Grupy są kraje z regionu DACH (Niemcy, Austria i Szwajcaria), a także USA i Wielka Brytania.

Spółka posiada swoje oddziały w różnych częściach świata, m.in. w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Niemczech i Chorwacji.

„Niedawno otworzyliśmy nowe oddziały w Argentynie, w Indiach i w Rumunii. Coraz większa część naszego wzrostu będzie się opierała na rynkach zagranicznych” – dodaje Konrad Weiske.

SpyroSoft S.A. zadebiutowała dwa lata temu na rynku NewConnect i odniosła spektakularny sukces.

„Firma w krótkim czasie rozwinęła się i zwiększyła znacznie swoje przychody, co znalazło odzwierciedlenie w kursie akcji tej spółki na giełdzie, który wzrósł o ponad 220 proc. w ciągu dwóch lat. Inwestorzy mogą być zadowoleni. My także jesteśmy zadowoleni, że firmy o dużej dynamice wzrostu z nowoczesnych branż znajdują finansowanie na rynku kapitałowym i wchodzą na Giełdę Papierów Wartościowych” – podkreśla Piotr Borowski, członek zarządu Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A., odpowiedzialny za Pion Operacji i Regulacji GPW.

Obecność na rynku NewConnect stanowi dla wielu spółek pierwszy kontakt z giełdą i jest ważnym krokiem dla tych, które później chciałyby znaleźć się na Głównym Rynku GPW. Zwiększa także wiarygodność spółki i ułatwia pozyskiwanie nowych klientów.

„SpyroSoft jest dobrym przykładem spółki, która podjęła to ryzyko i jest beneficjentem swojej obecności na giełdzie. Obecność na rynku kapitałowym, a w szczególności na głównym parkiecie GPW, powoduje wzrost wiarygodności spółki dla partnerów biznesowych i dla banków. Dzięki temu spółka może taniej pozyskiwać kapitał na rozwój, a także motywować pracowników przy użyciu programów opcji na akcje. Jest to bardzo ważne, ponieważ pozwala na zdobywanie oraz utrzymywanie talentów w długim czasie” – tłumaczy Piotr Borowski.

Branża IT jest szeroko reprezentowana na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

„Na rynku NewConnect mamy notowanych 40 spółek z branży IT. Na Głównym Rynku jest ich ponad 30, a ich kapitalizacja wynosi prawie 19 mld złotych” – wylicza Piotr Borowski.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo