UE wraz z Rosją wypracują rozwiązanie dla Gazociągu Południowego w ramach III pakietu energetycznego - stwierdził rosyjski wiceminister ds. energetyki

30.09.2013, 14:53aktualizacja: 30.09.2013, 14:53

W Mediolanie władze spółek South Stream oraz Gazprom pokazują wartość rurociągu dla Europy

MEDIOLAN, 27 września 2013 roku. /PRNewswire/ - Wśród kwestii poruszonych na konferencji pt. "South Stream - rozwój gazociągu" znalazło się bezpieczeństwo dostaw, dywersyfikacja źródeł energii oraz silna współpraca pomiędzy europejskimi przedsiębiorstwami energetycznymi. Władze spółek South Stream oraz Gazprom spotkały się w Mediolanie z partnerami rządowymi oraz branżowymi podmiotami zainteresowanymi w celu omówienia wpływu społecznego, środowiskowego i ekonomicznego Gazociągu Południowego realizowanego przez South Stream. Przedstawiono aktualny stan zaawansowania prac, ze szczególnym uwzględnieniem odcinka biegnącego po brzegu Morza Czarnego.

"Od roku 2012 Federacja Rosyjska dostarczyła krajom Unii Europejskiej 160 milionów ton ropy i 125,5 miliarda metrów sześciennych gazu ziemnego" - poinformował uczestników konferencji Anatolij Iwanowski, rosyjski wiceminister ds. energetyki. Dodał, że negocjacje pomiędzy Rosją i UE pozwolą wypracować rozwiązanie dla problemów poruszonych w trzecim pakiecie energetycznym, który postrzegany jest jako przeszkoda dla rozpoczęcia budowy gazociągu.

"Unia Europejska i Rosja to bardzo ważni partnerzy w dziedzinie energetyki. Rosja, a zwłaszcza Gazprom, to najważniejszy dostawca energii dla Włoch. W przyszłym roku będziemy obchodzić 40-lecie dostaw oraz stosunków handlowych pomiędzy Gazpromem i Eni (wł. Ente Nazionale Idrocarburi). Gazociąg Południowy budowany przez spółkę South Stream stanowi długoterminowe rozwiązanie pozwalające na zabezpieczenie dostaw energii dla wszystkich mieszkańców Europy dzięki bezpośredniemu połączeniu pomiędzy klientami i najważniejszymi zasobami gazu na świecie znajdującymi się w Rosji" - wyjaśnił wiceminister.

"Gaz stanowi bezpieczne pod względem środowiskowym źródło energii, a budowa gazociągu gwarantuje pobudzenie całego rynku europejskiego, zapewniając dywersyfikację dostaw energii i przyciągając nowe inwestycje we Włoszech, tym samym przyczyniając się do tworzenia tysięcy miejsc pracy. Eni oraz Gazprom były pierwszymi partnerami, którzy w 2007 roku przystąpili do porozumienia stanowiącego fundament projektu South Stream" - dodał wiceminister Iwanowski, zwracając się do uczestników konferencji, wśród których dominowali Włosi.

Rosja jest dla Europy najważniejszym partnerem handlowym w zakresie energii i zawsze kojarzona była przez wiele krajów starego kontynentu z pewnymi i stabilnymi dostawami gazu. Analitycy przewidują, że zapotrzebowanie na gaz wzrośnie w przeciągu najbliższych piętnastu lat z 312 do 537 mld metrów sześciennych.

"Gaz ziemny stanowi obecnie dla Unii Europejskiej najważniejsze źródło energii - wyjaśnił Aleksander Syromiatin, wicedyrektor działu zarządzania projektami Gazpromu. - Z uwagi na spadające możliwości wydobycia, zapotrzebowanie w najbliższej przyszłości momentalnie przekroczy ilość dostarczanego gazu. Projekt South Stream pozwoli rozwiązać problem tego deficytu w przyszłości".

Gazociąg realizowany w ramach współpracy 9 krajów (m.in. Bułgaria, Serbia, Węgry, Włochy oraz Rosja), rozciągać się będzie na długości 2 385 km i obejmuje istotne porozumienia pomiędzy władzami i głównymi przedsiębiorstwami energetycznymi. Inwestycja, która pochłonie łącznie 17 mld EUR, będzie miała przepustowość 63 mln metrów sześciennych gazu rocznie.

"Rurociąg South Stream osiągnie pełnię swoich możliwości przesyłowych pod koniec 2017 roku - zapowiedział Oleg Aksjutin, członek komitetu zarządzającego Gazpromu oraz dyrektor generalny konsorcjum South Stream Transport B.V. - Połowę z tych możliwości wykorzystywać będą Włochy. Przybrzeżny odcinek rurociągu zostanie w 30% sfinansowany w ramach partnerstwa Gazpromu, Eni, EDF oraz Wintershall, natomiast pozostałe 70% pozyskane zostanie na rynku. Pozwoli to zaspokoić potrzeby energetyczne 38 mln europejskich gospodarstw domowych".

Minister Iwanowski w swoich oświadczeniach podkreślił znaczenie jakie dla Rosji ma partnerstwo energetyczne z Europą, argumentując, że Gazociąg Południowy nie tylko zróżnicuje ofertę zaopatrzenia UE w gaz, ale także zmniejszy ryzyko związane z przesyłem, gwarantując stabilne dostawy.

Gianni Pitella - wiceprzewodniczący Parlamentu Europejskiego powiedział: "Europejski system prawny musi przede wszystkim zapewnić stały dostęp do dostaw energii, w szczególności dla klientów i drobnych przedsiębiorstw rodzinnych. Powoduje to potrzebę zagwarantowania wysokiej jakości usług po niskich kosztach. Cele te można osiągnąć wyłącznie poprzez wzmocnienie infrastruktury na rynku wewnętrznym i dywersyfikację źródeł energii. Z tego powodu projekt South Stream stanowi ważną odpowiedź na rosnące zapotrzebowanie rynku europejskiego na gaz".

Swoje stanowiska z perspektywy krajów partnerskich projektu South Stream przedstawili Reka Szemerkenyi, doradca węgierskiego premiera oraz Dragutin Matanowic, doradca premiera Serbii.

Szemerkenyi stwierdziła, że na Węgrzech przygotowania do budowy są już na zaawansowanym etapie. Niemniej jednak aby odpowiednio dostosować przepisy na szczeblu europejskim niezbędne jest współdziałanie wszystkich krajów biorących udział w projekcie.

"Węgry ze swojej strony włożyły wiele pracy w przygotowania mające na celu umożliwienie rozpoczęcia budowy Gazociągu Południowego. Wszystkie kwestie technologiczne niezbędne na etapie wstępnym są gotowe na rozpoczęcie prac, a dotychczas zrealizowane zadania pozwalają na terminowe wykonanie projektu. Niemniej jednak przez ostatnie kilka miesięcy wszystkie międzyrządowe porozumienia krajów biorących udział w budowie Gazociągu Południowego spotkały się z krytyką ze strony Unii Europejskiej w zakresie trzeciego pakietu energetycznego. Musimy więc teraz podjąć wspólne działania, angażując Rosję, UE oraz kraje realizujące projekt, aby umożliwić realizację gazociągu zgodnie z planem" - powiedziała.

Po konferencjach w Sofii i Belgradzie, obecna konferencja była trzecim z szeregu spotkań organizowanych przez organizację Natural Gas Europe - jednego z czołowych niezależnych źródeł informacji w zakresie wydarzeń na europejskim rynku gazu ziemnego. Kolejne planowane są w najbliższych miesiącach w Lublanie, Budapeszcie i Brukseli.

Uwagi dla wydawców: Organizacja Natural Gas Europe to codzienne źródło kluczowych informacji w zakresie sytuacji na rynku gazu w Europie.

Jako niezależna organizacja, Natural Gas Europe opracowuje informacje i analizy dotyczące gazu w oparciu o dane uzyskane od korespondentów, współpracowników i partnerów medialnych.

Natural Gas Europe skupia się na roli gazu ziemnego w Europie, umożliwiając dialog i ułatwiając zrozumienie istotnych kwestii dotyczących m.in. wydobycia, środowiska naturalnego, obowiązujących przepisów i bezpieczeństwa energetycznego.

Źródło: Natural Gas Europe

KONTAKT: