Uroczysta inauguracja 11. edycji IIICF w Makau

03.12.2020, 08:38aktualizacja: 04.01.2021, 10:03

11. edycja IIICF

MAKAU, 3 grudnia 2020 r. /PRNewswire/ -- 2 grudnia w Makau odbyła się uroczysta inauguracja 11. edycji Międzynarodowego Forum Inwestycji i Budownictwa Infrastrukturalnego (11. edycja IIICF) zorganizowana przez Chińskie Stowarzyszenie Międzynarodowych Wykonawców (China International Contractors Association, CHINCA) oraz Agencję Promocji Handlu i Inwestycji w Makau (Macao Trade and Investment Promotion Agency). Forum rozpoczęli Ho Iat Seng, dyrektor naczelny MSAR; Wang Bingnan, wiceminister w Ministerstwie Handlu Chińskiej Republiki Ludowej; Fu Ziying, dyrektor generalny Biura Łącznikowego Centralnego Rządu Ludowego w MSAR; Wang Dong, pełniący obowiązki komisarza Ministerstwa Spraw Zagranicznych Chińskiej Republiki Ludowej w MSAR; Kou Hoi In, przewodniczący Zgromadzenia Ustawodawczego w MSAR; Lei Wai Nong, sekretarz rządu MSAR ds. ekonomii i finansów; oraz Raimundo do Rosário, sekretarz rządu MSAR ds. transportu i robót publicznych, a także 32 zagranicznych dyplomatów w Chinach i szefowie międzynarodowych instytucji finansowych.

Skłaniające do przemyśleń przemówienia inauguracyjne wygłosili: Wang Bingnan, wiceminister w Ministerstwie Handlu Chińskiej Republiki Ludowej; Sun Chanthol, wicepremier i minister ds. robót publicznych i transportu w Kambodży; Asim Saleem Bajwa, przewodniczący Chińsko-Pakistańskiego Korytarza Gospodarczego; Song Shuguang, prezes Chińskiej Korporacji ds. Ubezpieczeń Eksportu i Kredytów (SINOSURE); oraz Tomas Kuta, prezes ds. regionu Azji w Volvo Construction Equipment. Uroczystości otwarcia przewodził Fang Qiuchen, przewodniczący Chińskiego Stowarzyszenia Międzynarodowych Wykonawców (CHINCA).

Jako najbardziej wpływowe na świecie wydarzenie branży infrastrukturalnej w roku 2020, 11. edycja IIICF zgromadziła ponad tysiąc przedstawicieli elit z branży przemysłowej reprezentujących ponad 400 przedsiębiorstw i instytucji z ponad 40 krajów i regionów, w tym 32 zagranicznych dyplomatów w Chinach, przedstawicieli szczebli kierowniczych ponad 20 międzynarodowych instytucji finansowych oraz ponad 60 gigantów figurujących w rankingu międzynarodowych wykonawców ENR Top 250 i dyrektorów przedsiębiorstw produkujących sprzęt, konsultingu międzynarodowego, usług inżynieryjnych itp.

Forum, którego mottem jest pokonywanie wyzwań i promowanie rozwoju infrastruktury globalnej (ang. Responding to Challenges and Promoting Global Infrastructure Development) przyczynia się do odbudowy zaufania i osiągania porozumień we wspólnym sprostaniu wyzwaniom, a także do promowania wysokiej jakości rozwoju przemysłu.

Tymczasem, poprzez połączone wsparcie rządu centralnego z wspólnymi wysiłkami realizowanymi wraz z rządem MSAR, a także innymi partnerami, Forum stworzyło ważną platformę, dzięki której Makau przystąpiło do inicjatywy „Jeden pas, jedna droga” i nawiązało współpracę z ośrodkiem Delta Rzeki Perłowej w Guangdong-Hong Kong-Makau.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/1346731/1.jpg

Źródło: China International Contractors Association