Urządzenia PW Power Systems rozświetlą Portoryko

05.12.2019, 17:20aktualizacja: 05.12.2019, 17:20

Obok rozwiązań opartych na odnawialnych źródłach energii mobilne systemy prądotwórcze zapewnią niezawodność sieci elektrycznych.

Glastonbury, Conn -- (BUSINESS WIRE) -- Spółka PW Power Systems (PWPS ), wiodący dostawca lotniczopochodnych urządzeń prądotwórczych, ogłosiła, że trzy turbiny gazowe pod nazwą PWPS FT8® MOBILEPAC®, skonstruowane na potrzeby PREPA (portorykańskiej spółki energetycznej), są gotowe do użytku. Mobilne 30-megawatowe turbiny gazowe zapewnią bezpieczeństwo przesyłowe i dostawy energii w razie awarii, wpisując się w realizację portorykańskiego planu na rzecz zrównoważonego środowiska. Spółka PWPS zapewniła wsparcie zespołowi ARG Precision Corporation, który realizował montaż gotowej instalacji opartej na dwupaliwowych turbinach gazowych FT8 MOBILEPAC w elektrowni Palo Seco w miejscowości Toa Baja.

Gubernator Portoryko Wanda Vazquez powiedziała: „Te trzy generatory umożliwią szybką reakcję na awarie lub przerwy w dostawie prądu na obszarze metropolitarnym. W ciągu 8-10 minut będziemy mogli zasilić system i dostarczyć energię elektryczną blisko 40 tys. klientów. Rozwiązanie to zabezpiecza również funkcjonowanie kluczowych służb na obszarze metropolitarnym, jak choćby szpitale”.

„Trzy megageneratory są w stanie pokryć zapotrzebowanie na energię takich obiektów jak Rejonowy Szpital Bayamón, Centrum Medyczne Río Piedras i Golden Mile w Hato Rey oraz zabezpieczyć bieżące funkcjonowanie Międzynarodowego Portu Lotniczego Luis Munoz Marín w Isla Verde – potwierdził Jose Ortiz, dyrektor wykonawczy PREPA. - Urządzenia znajdujące się fizycznie na terenie elektrowni Palo Seco można przenosić na oddalone obszary, które w przypadku awarii nie posiadają zdolności przesyłowej” – dodał Ortiz.

„Na czas realizowanej przez Portoryko przebudowy architektury sieciowej dostęp do urządzeń FT8 MOBILEPAC stanowi zabezpieczenie dla PREPA i jej klientów – podkreślił Raul Pereda, prezes i dyrektor generalny PWPS. - W dłuższej perspektywie technologia ta stanowić będzie wielowymiarowe rozwiązanie, które zapewni zdolność przesyłową na wypadek ekstremalnych warunków pogodowych i ułatwi PREPA realizację działań w kierunku wdrożenia nowego standardu w zakresie rozwiązań opartych na odnawialnych źródłach energii. Wydajność energetyczna i zdolność szybkiego reagowania zapewniają elastyczność w kontekście wyzwania, jakim są niepewne prognozy przesyłowe, i niezawodne dostawy energii, których Portoryko tak bardzo potrzebuje”.

PW Power Systems

PW Power Systems LLC (PWPS) to spółka należąca do grupy MHPS Americas, posiadająca siedzibę w Lake Mary, Floryda. PWPS opracowała unikalną metodę wykorzystania technologii silników lotniczych Pratt & Whitney® w ramach kompleksowych systemów energetycznych, osiągając status lidera w branży energetycznej.

Spółka PW Power Systems zainstalowała ponad 2 tys. przemysłowych turbin gazowych w ponad 50 krajach świata, uzyskując wiodącą pozycję w sektorze napraw i przeglądów turbin gazowych. W ofercie silników turbospalinowych PWPS znajdują się konkurencyjne, wydajne i elastyczne produkty o mocy od 30 do 140 megawatów.

Generator turbiny gazowej FT8® MOBILEPAC® zapewnia wysoką wydajność oraz może być łatwo i sprawnie przewożony środkami transportu lądowego, morskiego i lotniczego. Unikalny projekt umożliwia sprawną mobilizację i demobilizację przy minimalnym zaangażowaniu personelu obsługi i sprzętu.

PW Power Systems dąży do tworzenia wysokiej jakości rozwiązań na potrzeby rynku dystrybucji energii, które przyczynią się do wzrostu wydajności energetycznej i niezawodności oraz umożliwią klientom obniżenie kosztów operacyjnych. Dodatkowe informacje można znaleźć na stronie: www.pwps.com.

Wersja źródłowa komunikatu prasowego dostępna na stronie businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20191205005154/en/

Źródło: PW Power Systems

KONTAKT:

Stefan Zavatone

Dyrektor ds. marketingu i komunikacji

tel. 860-368-5499

e-mail: stefan.zavatone@pwps.com