Urzędnicy na staże do firm - III Kongres Rzetelnych Firm

10.10.2014, 15:17aktualizacja: 10.10.2014, 15:17

Laureaci Złotych Certyfikatów Rzetelności
Urzędnicy powinni trafiać na kilkumiesięczne staże do firm, inaczej nie będą w stanie zrozumieć potrzeb przedsiębiorców. Samorządowcy nie powinni unikać kontaktów z biznesem z obawy o posądzenie o korupcję. To część z postulatów zgłaszanych podczas III Kongresu Rzetelnych Firm, wydarzenia, którego celem jest zwracanie uwagi na problemy przedsiębiorców z sektora MŚP.

Podstawą dyskusji był raport "Biznes i samorząd - wzajemne relacje", z którego wynika, że jeśli chodzi o relacje to brakuje dialogu i zrozumienia. Autorem pomysłu, aby wysyłać urzędników na staże do firm jest Piotr Guział, burmistrz Ursynowa. Inni uczestnicy debaty nie byli tak radykalni. Według Jana Pazio, Naczelnika Wydziału Wspierania Rozwoju Przedsiębiorczości w Grodzisku Mazowieckim, źródłem sukcesu w rozwoju przedsiębiorczości jest konsekwentne stosowanie zasady: nie przeszkadzać a pomagać.

Jednak temu, że gminy nie wspierają biznesu winni są także sami przedsiębiorcy. Zwracał na to uwagę Jeremi Mordasewicz, doradca Zarządu Konfederacji Lewiatan. Jeśli mały biznes chce być partnerem do rozmów musi się integrować. Wtórował mu Adam Łącki, prezes KRD BIG SA mówiąc o potrzebie budowania kapitału zaufania. Waldemar Sokołowski, prezes Rzetelnej Firmy, zrzeszającej ponad 50 tys. polskich przedsiębiorstw podkreślał, że tylko zintegrowany sektor MŚP ma siłę do zmiany rzeczywistości biznesowej. Do udziału w wyborach i traktowania ich jak kontrakt między wyborcą a kandydatem zachęcał poseł Marcin Święcicki. Niestety, z ankiety przeprowadzonej podczas Kongresu wynika, że jedynie co piąty przedsiębiorca (18%) zna propozycje kandydatów do władz samorządowych na wspieranie przedsiębiorczości w regionie.

"Wybory to doskonały czas, by zacząć rozmawiać i przekazywać swoje postulaty. Dlatego wystosujemy 'Apel Rzetelnych Firm o lepszy dialog z lokalnym biznesem', który wyślemy do firm" - poinformował Waldemar Sokołowski

Zwieńczeniem III Kongresu Rzetelnych Firm była Gala Złotych Certyfikatów Rzetelności, podczas której wręczono świadectwa potwierdzające rzetelność finansową oraz etyczną postawę biznesową 91 przedsiębiorstwom. Firmy, które od 5 lat w ten sposób potwierdzają własną wiarygodność otrzymały Diamentowe Wyróżnienia.

Informacje o raporcie:

Magdalena Piotrowicz-Zbieraj