Venture Capital - szansa na start i rozwój biznesu

29.10.2014, 17:56aktualizacja: 29.10.2014, 17:56

Venture Capital to forma wsparcia dla firm poprzez udzielenie kapitału na rozwój. Z oferty powołanych przez Krajowy Fundusz Kapitałowy (KFK) funduszy venture capital mogą skorzystać mali i średni przedsiębiorcy oraz osoby, które chcą założyć własny biznes. "Finansowanie jest przyznawane dla każdego dobrego pomysłu" - przekonywał we Wrocławiu członek Zarządu KFK Daniel Kawoń.

Wsparcie kapitałowe dla przedsiębiorców udzielane jest z pieniędzy publicznych, którymi dysponuje KFK, oraz ze środków prywatnych inwestorów. Wsparcia udziela 17 powołanych przez KFK funduszy venture capital, dysponujących łączną kwotą 700 mln zł. Dofinansowanie dla firm zazwyczaj przyjmuje formę objęcia w nich udziałów przez konkretny fundusz venture capital. Maksymalnie fundusze angażują się do kwoty 1,5 mln EUR, w wyjątkowych sytuacjach - do 3 mln EUR.

"Ta forma finansowania rozwoju firmy skierowana jest do małych i średnich przedsiębiorstw, ale również do osób, które dopiero chcą rozpocząć działalność, np. studentów czy pracowników naukowych. Finansowanie jest przyznawane dla każdego dobrego projektu, choć szczególnie promowane są pomysły związane z nowymi technologiami" - mówił Daniel Kawoń.

Przedsiębiorcy chcący ubiegać się o wparcie muszą skontaktować się z którymś z funduszy venture capital i przedstawić swój pomysł na firmę lub jej rozwój. "Dobry pomysł nie wymaga obszernych biznesplanów, broni się już w wąsko zakreślonej idei" - podkreślał przedstawiciel KFK.

Fundusze venture capital mogą być ofertą dla tych młodych ludzi, którzy mają dobre pomysły na biznes, ale ich realizacja rozbija się o finansowanie. "Banki często nie chcą udzielać pożyczek na start działalności, a dotacje z różnych źródeł najczęściej trafiają do większych firm. My finansujemy również projekty, które są dopiero na etapie idei. Wsparcie można otrzymać na założenie firmy, rozwój produktu czy na zwiększenie mocy produkcyjnych" - wskazał Daniel Kawoń.

Wsparcie funduszy venture capital nie ogranicza się jedynie do udzielenia kapitału. To również fachowa pomocy w prowadzeniu biznesu; specjaliści z funduszy często pomagają nawiązać kontakty handlowe i służą różnego rodzaju doradztwem.

Fundusze venture capital zazwyczaj inwestują w przedsiębiorstwa w perspektywie kilku lat; po tym okresie sprzedają swoje udziały w przedsiębiorstwie. Mogą je odkupić właściciele firm lub inny inwestor; inna możliwość to np. wprowadzenie przedsiębiorstwa na giełdę.

Fundusze chętnie inwestują pieniądze w innowacyjne projekty - oparte na zaawansowanych technologiach lub posiadające unikalne rozwiązania, produkty czy usługi. Daniel Kawoń ocenił, że pod tym względem Dolny Śląsk to jeden z przodujących regionów w Polsce. "Wrocław to silny ośrodek akademicki i dział tu również EIT+ - instytucja powołana do łącznie biznesu z innowacyjnymi rozwiązaniami naukowymi" - mówił. Na Dolnym Śląsku jest około 300 tys. małych i średnich przedsiębiorstw.

Dotychczas 17 istniejących funduszy venture capital, z portfela KFK S.A., zainwestowało w ponad 100 projektów. Wśród firm, które otrzymały wsparcie są m.in. Nanovelos - "platforma" zbudowana w nanotechnologii z biodegradowalnych cukrów prostych do podawania leków przeciwnowotworowych, Audioteka - wirtualna księgarnia audiobooków, dostępna już w 23 krajach, czy Vivid games - spółka, która dostarcza silniki i platformy do gier komputerowych.

Krajowy Fundusz Kapitałowy S.A. prowadzi też działania edukacyjne mające na celu pokazanie co w praktyce oznacza współpraca z funduszami venture capital. W ten sposób chce przybliżyć i upowszechnić tę formę finansowania. We Wrocławiu 17 listopada odbędzie się konferencja dla przedsiębiorców zainteresowanych skorzystaniem z oferty funduszy venture capital. Przewidziane są również szkolenia dla studentów.

Już 17 listopada w Hotelu Scandic odbędzie się całodniowa, bezpłatna konferencja dla przedsiębiorców, pomysłodawców, studentów - wyjaśniająca czym jest finansowanie venture capital, jak z niego korzystać, dla kogo taka forma finansowania jest przeznaczona. Wydarzenie jest organizowane przez instytucję publiczną, jaką jest Krajowy Fundusz Kapitałowy, jest współfinansowane ze środków UE. Rejestracja poprzez http://www.kfk.org.pl/rejestracja-na-konferencje?training=Wroc%C5%82aw%2017.11.2014

KONTAKT:

Anna Borowiec-Góra

MSLGROUP

e-mail: anna.borowiec-gora@mslgroup.com

Data publikacji 29.10.2014, 17:56
Źródło informacji Krajowy Fundusz Kapitałowy S.A.