W dobrym świetle. LPP stawia na LEDy i zmniejsza zużycie energii przeznaczonej na oświetlenie o 18%!

12.06.2017, 18:19aktualizacja: 12.06.2017, 18:19

Salon Reserved w Berline_fot. Zumtobel Lighting GmbH (fot. 2)
- LPP od tego roku wprowadza energooszczędne oświetlenie typu LED w salonach flagowej marki Reserved. - Odmienne podejście do projektowania oświetlenia pozwoliło na zmniejszenie zapotrzebowania na energię elektryczną opraw oświetleniowych aż o 18%. - W salonach Reserved wprowadzony został też system automatycznego zarządzania oświetleniem, który poza godzinami otwarcia ogranicza oświetlenie główne o 70%. - Wykorzystanie LED-ów to element nowego konceptu projektowania salonów w duchu Open to Public. - Najnowszy sklep, w którym wdrożono to rozwiązanie, otwarto w prestiżowej dzielnicy Berlina.

Oświetlenie typu LED to najbardziej ekologiczne i ekonomiczne z dostępnych źródeł światła - działa dłużej od standardowych żarówek i zużywa mniej energii. Zastosowanie tego typu lamp doskonale wpisuje się w nowy koncept architektoniczny LPP oraz minimalizuje wpływ sklepu na środowisko naturalne. Rozwiązanie będzie wdrażane we wszystkich salonach flagowych Reserved. Jest też testowane w sklepach pozostałych marek LPP.

"Oświetlenie LED to lepsza jakość światła i mniejszy pobór energii. Nie musimy też martwić się zużyciem poszczególnych części instalacji. To dobra i długofalowa inwestycja, która dodatkowo chroni środowisko - mniej zużytej energii oznacza mniejszą emisję gazów cieplarnianych" - mówi Daniel Lechner z firmy Zumtobel Lighting GmbH - producenta oświetlenia, z którym współpracuje LPP na rynku niemieckim.

Obecnie działa ponad 450 salonów marki Reserved. Zastosowanie oświetlenia LED to oszczędność rzędu 4,5 W/m2! W godzinach, kiedy salony nie są dostępne dla klientów, oświetlenie główne ograniczone jest do 70%. Pozostała część oświetlenia została zaprojektowana tak, aby była wystarczająca dla pracowników. W sumie system automatycznego zarządzania oświetleniem, pozwala zmniejszyć zużycie energii o dodatkowe 15%.

"Planując inwestycje LPP poszukujemy rozwiązań, które będą minimalizowały nasz wpływ na środowisko. Wprowadzenie oświetlenia LED w naszych salonach to kolejny krok w kierunku tworzenia przyjaznych i ekologicznych przestrzeni" - mówi Olimpia Patej, dyrektor ds. inwestycji LPP S.A.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 12.06.2017, 18:19
Źródło informacji LPP S.A.