Waterland inwestuje w polską firmę dermokosmetyczną L’biotica

27.09.2016, 16:20aktualizacja: 27.09.2016, 16:20

Fundusz Waterland Private Equity Investments wesprze dalszy rozwój L’biotica, wiodącego polskiego producenta dermokosmetyków do pielęgnacji włosów.

L'biotica - spółka z siedzibą w Gdańsku, będąca właścicielem marki Biovax, zdecydowała się na współpracę z Waterland, który jako strategiczny partner finansowy wesprze firmę w jej dalszym dynamicznym rozwoju. Dzięki doświadczeniu Waterland, który wielokrotnie był inwestorem w międzynarodowych firmach medycznych, farmaceutycznych i dermokosmetycznych gdańska spółka uzyska również wsparcie biznesowe niezbędne do rozwoju na rynkach zagranicznych.

"Ostatnie lata to czas bardzo dynamicznego rozwoju firmy. Nasze niezwykle ambitne plany rozwoju potrzebują silnego i doświadczonego partnera, partnerstwo z Waterland to decyzja strategiczna i przemyślana", powiedział współzałożyciel i prezes zarządu L’biotica Hubert Doluk.

L’biotica jest znana z wysokiej jakości, naturalnych produktów dermokosmetycznych, takich jak Biovax, Ketoxin czy Professional Therapy dostępnych głównie w aptekach, sklepach zielarsko-medycznych oraz drogeriach. Produkty L’biotica są opracowywane i produkowane w Polsce.

"Mamy duże doświadczenie w rozwijaniu spółek oferujących produkty związane ze zdrowiem i urodą. L’biotica idealnie wpisuje się w naszą strategię inwestycyjną", powiedział Dominik Czajewski, dyrektor inwestycyjny w Waterland.

Po inwestycji L’biotica pozostaje niezależną polską firmą dermokosmetyczną, a jej dotychczasowi główni udziałowcy będą nadal kierować spółką.

Informacje na temat L’biotica

L’biotica to cieszący się uznaniem klientów i farmaceutów producent wysokiej jakości naturalnych dermokosmetyków dostępnych głównie w aptekach, sklepach zielarsko-medycznych oraz drogeriach. Produkty spółki są odpowiedzią na potrzeby kobiet i mężczyzn związane z codzienną, zdrową pielęgnacją oraz procesami starzenia się organizmu i zagrożeniami związanymi z wpływem cywilizacji na urodę i zdrowie.

Wszystkie produkty powstają w specjalistycznych laboratoriach, gdzie prowadzone badania ukierunkowane są na stworzenie wysoce skutecznych, naturalnych i bezpiecznych formuł, potwierdzonych testami dermatologicznymi. Komponenty produktów pochodzą z terenu Unii Europejskiej i wybierane są w drodze starannej selekcji pod względem jakości.

Firma korzysta z bogactwa natury oraz najnowszych technologii.

Informacje na temat Waterland Private Equity Investments

Waterland jest niezależnym funduszem private equity, który współpracuję z ambitnymi przedsiębiorcami i kadrą menedżerską firm, które mają potencjał do ponadprzeciętnego wzrostu. Waterland powstał w Holandii w 1999 r i od rozpoczęcia działalności zainwestował w ponad 350 firm. Inwestycje te zostały dokonane przez sześć utworzonych funduszy, którym inwestorzy powierzyli 4 miliardy EUR. Aktywność biznesowa Waterland koncentruje się na Europie, zaś zespoły inwestycyjne są zlokalizowane w Polsce, Holandii, Belgii oraz Niemczech.

KONTAKT:

Dominik Czajewski