Westinghouse publikuje nowy raport dotyczący ekonomicznego wpływu wdrożenia technologii AP1000® w Polsce i ogłasza wybór kluczowych polskich dostawców

11.04.2024, 09:11aktualizacja: 11.04.2024, 09:19

Według przeprowadzonego badania polski PKB początkowo wzrośnie o 118,3 mld zł, a następnie o kolejne 38 mld zł rocznie.

WARSZAWA, Polska -- (BUSINESS WIRE) -- Dziś firma Westinghouse Electric Company opublikowała niezależny raport sporządzony przez PricewaterhouseCoopers LLC (PwC), w którym przedstawiono istotny wpływ ekonomiczny budowy sześciu bloków jądrowych AP1000® w Polsce.

Z badania wynika, że w okresie produkcji, realizacji i budowy sześciu bloków w technologii AP1000 produkt krajowy brutto (PKB) wzrośnie o ponad 118,3 mld zł i przyniesie ponad 120 000 osobolat bezpośredniego zatrudnienia w kraju. Po uruchomieniu bloki będą generować co najmniej 38 mld zł PKB i utrzymywać 16 300 miejsc pracy rocznie.

Polski projekt jest realizowany przez Polskie Elektrownie Jądrowe, spółkę należącą do Skarbu Państwa, która odpowiada za wdrożenie i realizację programu polskiej energetyki jądrowej (PPEJ). Program przewiduje realizację bezpiecznych i niezawodnych reaktorów wodnych generacji III+, z których pierwsze trzy, wykorzystujące technologię AP1000, zostaną zrealizowane w lokalizacji Lubiatowo-Kopalino w województwie pomorskim.

Przedsiębiorstwo Westinghouse poinformowało również o wyborze siedmiu polskich dostawców do wsparcia budowy elektrowni jądrowej w lokalizacji Lubiatowo-Kopalino oraz innych przedsięwzięć w Europie. Są to: Polimex Mostostal Siedlce, Baltic Operator (Grupa Przemysłowa Baltic), Mostostal Kielce, Mostostal Kraków, ZKS Ferrum, Famak i Energomontaż-Północ Gdynia. Proces selekcji został przeprowadzony w sposób transparentny i z zapewnieniem odpowiednich warunków konkurencji, a także z uwzględnieniem wymogów zapewnienia jakości obowiązujących dla wyposażenia reaktora jądrowego. Jest to część procesu przygotowania do fazy wykonawczej projektu w lokalizacji Lubiatowo-Kopalino.

„Wykorzystanie naszej technologii AP1000 w Polsce jest wyrazem 100-letniego partnerstwa Stanów Zjednoczonych i Polski w dziedzinie bezpieczeństwa energetycznego - powiedział David Durham, prezes Westinghouse Energy Systems. - Wyniki raportu wskazują również na znaczące, długofalowe korzyści ekonomiczne, korzyści w zakresie kapitału ludzkiego oraz klimatu, jakie technologia ta może zapewnić Polsce, jej mieszkańcom oraz doświadczonym partnerom całego łańcucha dostaw. Zaangażowanie wiodących dostawców, takich jak partnerzy uwzględnieni w dzisiejszym komunikacie, będzie miało kluczowe znaczenie dla postępów wizjonerskiego przedsięwzięcia Westinghouse w zakresie realizowanej elektrowni jądrowej”.

Inne ustalenia z badania PwC:

- Wdrożenie technologii AP1000 przyczyni się do realizacji celu UE, jakim jest wyeliminowanie emisji gazów cieplarnianych w ujęciu netto do 2050 roku. Projekt ma zapewnić ograniczenie emisji CO2 o 39% w porównaniu z obecnym poziomem emisji ze źródeł produkujących energię, a zarazem dostarczyć bezemisyjną energię do ponad 13 milionów gospodarstw domowych.

- Przedsięwzięcie zgromadzi wysoko wykwalifikowaną kadrę wyspecjalizowaną w sektorze jądrowym dzięki szkoleniu kierownictwa oraz nawiązaniu współpracy z lokalnymi uczelniami. Po uruchomieniu elektrownia wykorzystująca technologię AP1000 może przyczynić się do wyszkolenia ponad 2 400 lokalnych pracowników.

- Krajowy łańcuch dostaw może przyczynić się do wdrożenia nowych rozwiązań opartych na technologii AP1000 na całym świecie, generując dodatkowe 1,9 mld zł PKB w przeliczeniu na reaktor. Ponadto wdrożenie mikroreaktora eVinci™ oraz małego reaktora modułowego AP300™ otworzy nowe możliwości w całej Europie.

Reaktor AP1000 jest jedynym funkcjonującym reaktorem generacji III+ z całkowicie pasywnymi systemami bezpieczeństwa, charakteryzującym się modułową budową oraz najmniejszą powierzchnią zabudowy w przeliczeniu na 1 MWe spośród rozwiązań dostępnych na rynku. W elektrowni Vogtle położonej w stanie Georgia (USA) jeden z reaktorów AP1000 osiągnął stan gotowości do pracy komercyjnej w lipcu 2023 r. i wytwarza energię przesyłaną do sieci, podczas gdy drugi reaktor niedawno osiągnął pierwszy stan krytyczny, a jego komercyjna eksploatacja ma rozpocząć się w drugim kwartale 2024 r. Cztery reaktory AP1000 biją rekordy wydajności operacyjnej w Chinach, a osiem kolejnych reaktorów jest obecnie w budowie. Ukraina podjęła zdecydowane zobowiązanie do realizacji dziewięciu bloków wykorzystujących technologię AP1000, a Bułgaria wybrała technologię AP1000 do realizacji dwóch bloków w elektrowni jądrowej Kozłoduj. Technologia ta jest również rozpatrywana do wdrożenia w wielu innych lokalizacjach w Europie Środkowo-Wschodniej, Wielkiej Brytanii, Indiach i Ameryce Północnej.

Pobierz pełną treść raportu – Ekonomiczny wpływ budowy bloków jądrowych w technologii AP1000 w Polsce – tutaj.

Westinghouse Electric Company kształtuje przyszłość energii niepowodującej emisji dwutlenku węgla poprzez dostarczanie bezpiecznych, innowacyjnych technologii i usług w zakresie energetyki jądrowej i innych źródeł czystej energii na całym świecie. Westinghouse dostarczył pierwszy na świecie komercyjny ciśnieniowy reaktor wodny w 1957 r., a technologia opracowana przez firmę jest wykorzystywana przez ok. połowę działających na świecie elektrowni jądrowych. Od 135 lat innowacyjne rozwiązania Westinghouse sprawiają, że firma jest preferowanym partnerem w zakresie zaawansowanych technologii obejmujących cały okres eksploatacji elektrowni jądrowej. Więcej informacji na stronie www.westinghousenuclear.com oraz na profilach firmy w serwisach Facebook, LinkedIn i X.

Wersja źródłowa dostępna na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20240409581714/pl/

Źródło: Westinghouse Electric Company

KONTAKT: