Weź udział w konkursie i zgarnij grant na realizację projektu edukacyjnego!

14.10.2015, 14:46aktualizacja: 14.10.2015, 14:46

Projekt z klasą - Jak zdowbyć nagrodę?
Czy polska szkoła uczy kreatywności, zaangażowania i współpracy w grupie? Coraz częściej tak! Jak pokazują doświadczenia uczestników corocznego konkurs dla gimnazjalistów i licealistów „Projekt z klasą”, młodzież zarażona pomysłem potrafi realizować niezwykle ambitne projekty. Właśnie rusza kolejna edycja konkursu, do wygrania są granty edukacyjne w wysokości aż 4 tysięcy złotych!

Łączna pula nagród to 40 000 zł! Pieniądze zostaną rozdzielone między 20 grup projektowych. Szansę na wygraną ma każdy! Dotychczas z grantów przeznaczonych w konkursie powstał m.in. symulator lotów w Sierakowicach, tańczący robot humanoidalny w liceum w Kole, wystawa fotografii oczu na ogrodzeniu gimnazjum w Warszawie i mural na starym ceglanym murze w Inowrocławiu.

"Nasi laureaci co roku zaskakują nas kreatywnością i pomysłami na niestandardowe projekty edukacyjne - komentuje Agnieszka von Mallek z Wydawnictwa Nowa Era, organizatora konkursu. - W wielu z nich uczniowie wykazują się fachową wiedzą techniczną na akademickim poziomie, w innych niesamowitą wrażliwością na sztukę, otwartością na problemy lokalnej społeczności, czy chęcią poznania historii przodków" - dodaje. W ciągu pięciu lat trwania konkursu organizatorzy na stronie www.projektzklasa.pl zgromadzili blisko 2 000 szczegółowo opisanych projektów, które są inspiracją dla innych.

Konkurs cieszy się dużą popularnością także ze względu na wartości edukacyjne, jakie przynosi nauczycielom i uczniom. "Pozwala na poszerzenie wiedzy teoretycznej, ale przede wszystkim rozwija ważne kompetencje. Wymaga od ucznia kreatywności i konsekwencji w dążeniu do celu. Stawia przed nim wyzwania i kształci szereg umiejętności przydatnych w dorosłym życiu, np. umiejętność pracy w grupie, osiągania kompromisów, czy prezentacji" - komentuje Bartosz Dudek nauczyciel informatyki, koordynator projektu Robot Leonardo, zwycięzcy zeszłorocznej edycji konkursu. Jak się okazuje większość z wymienianych cech, których uczniowie uczą się podczas pracy projektem to tzw. umiejętności miękkie. Są one promowane i doceniane m.in. przez OECD, Parlament Europejski i wiele cenionych instytucji ze świata biznesu, kultury oraz edukacji.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 14.10.2015, 14:46