Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Na mocy umowy zawartej pomiędzy Przewodnikiem Michelin a Polską Organizacją Turystyczną, inspektorzy wyruszyli w Polskę, dając szansę całej branży gastronomicznej z największych polskich miast, by pokazać się z jak najlepszej strony i znaleźć się w elitarnym gronie miejsc gwarantujących wspaniałe przeżycia kulinarne. Tegoroczna selekcja jest owocem tej kulinarnej podróży.
Przewodnik Michelin pojawia się na rynku od 1900 roku i jest uznawany za najważniejszą tego rodzaju publikację na świecie. Stanowi numer jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak i historii oraz reputacji.
„Współpraca Polskiej Organizacji Turystycznej ze słynnym na całym świecie Przewodnikiem Michelin zaowocowała kolejnym sukcesem. Od dzisiaj na liście restauracji, które uzyskały rekomendację prestiżowej kapituły Michelin Guide, znajduje się już 108 polskich obiektów. Polska słynie ze swojej gościnności, a kulinaria stanowią bardzo ważny element naszej kultury narodowej. Tym bardziej cieszy mnie, że wysoki poziom oferty polskich smaków został doceniony. Serdecznie gratuluję restauratorom i jednocześnie, jako prezes Polskiej Organizacji Turystycznej, jestem ogromnie dumny z tego osiągnięcia. Oznacza ono bowiem, że Polska wpisuje się doskonale w najnowsze światowe trendy kulinarne i potwierdza, że nasz kraj jest wspaniałym kierunkiem podróży” - twierdzi prezes Polskiej Organizacji Turystycznej, Rafał Szmytke.
Współpraca Polskiej Organizacji Turystycznej z Przewodnikiem Michelin niesie za sobą szereg korzyści. Rozwój infrastruktury oraz transportu, promocja regionalnych tradycji kulinarnych i lokalnego rynku spożywczego, przyciągnięcie inwestorów w branży hotelarsko-gastronomicznej czy wzrost jakości świadczonych usług to tylko niektóre z nich. Nieocenione jest także w tym względzie potwierdzenie turystycznego prestiżu polskich miast na całym świecie i wzrost zainteresowania nimi gości zagranicznych. W statystykach zauważalny jest także wzrost liczby turystów odwiedzających miasta objęte selekcją, a liczba gości odwiedzających rekomendowane restauracje wzrosła średnio o 30%. Podobnych efektów należy spodziewać się we Wrocławiu.
Lista wyróżnionych restauracji:
Dwie gwiazdki Michelin:
Bottiglieria 1881 - Kraków
Jedna gwiazdka:
Arco by Paco Pérez - Gdańsk
Giewont - Kościelisko
Muga - Poznań
hub.praga - Warszawa - NOWA
NUTA - Warszawa
Rozbrat 20 - Warszawa
Zielona Gwiazdka:
Eliksir - Gdańsk
BiB Gurmand:
Hewelke - Gdańsk
Treinta y Très - Gdańsk
Folga - Kraków
MOLÁM - Kraków
NOAH - Kraków - NOWA
Fromażeria - Poznań
Posto - Poznań - NOWA
SPOT. - Poznań
TU.REStAURANT - Poznań
1911 Restaurant - Sopot
Vinissimo - Sopot
Ceviche Bar - Warszawa
Kieliszki na Próżnej - Warszawa
Koneser Grill - Warszawa
kontakt - Warszawa
Le Braci - Warszawa
Wyraj - Warszawa - NOWA
BABA - Wrocław - NOWA
IDA kuchnia i wino - Wrocław - NOWA
Tarasowa - Wrocław - NOWA
Stary Niedźwiedź - Zakopane - NOWA
REKOMENDACJE:
Luneta & Lorneta Bistro Club - Ciekocinko
Eliksir - Gdańsk
Fino - Gdańsk
Mercato - Gdańsk
Niesztuka - Gdańsk
Piwna47 - Gdańsk
Ritz - Gdańsk
Sztuczka - Gdańsk - NOWA
True - Gdańsk
Tygle - Gdańsk
Butchery & Wine - Gdynia
Oberża 86 - Gdynia
Amarylis - Kraków
Artesse - Kraków
Bufet KRK - Kraków - NOWA
Copernicus - Kraków
Euskadi - Kraków - NOWA
Farina - Kraków
Filipa 18 - Kraków
Fiorentina - Kraków
Hana Sushi - Kraków
Hankki - Kraków - NOWA
Karakter - Kraków
Kogel Mogel - Kraków
Kropka. - Kraków
Mazi - Kraków
Nami Beef and Reef - Kraków
NOTA_RESTO by Tomasz Leśniak - Kraków
Pod Nosem - Kraków
Pod Różą - Kraków
Vamos! - Kraków - NOWA
A nóż widelec - Poznań
Cucina - Poznań
Delicja - Poznań
Marino Bistrot - Poznań
NOOKS - Poznań
Papavero - Poznań
PASODOBRE - Poznań
Port Sołacz - Poznań
The Time - Poznań
Zen On - Poznań
Nare Sushi - Skórzewo - NOWA
Café Xander - Sopot
Fisherman - Sopot
L’Entre Villes - Sopot
Petit Paris - Sopot - NOWA
alewino - Warszawa
Bez Gwiazdek - Warszawa
Butchery & Wine - Warszawa
Dyletanci - Warszawa
Epoka - Warszawa
Europejski Grill - Warszawa
La Luce - Warszawa - NOWA
Muzealna - Warszawa
Nolita - Warszawa
Noriko Omakase - Warszawa
Rusiko - Warszawa - NOWA
The Farm - Warszawa
Tuna - Warszawa
Źródło - Warszawa
Restauracja Solmarina - Wiślinka
Acquario - Wrocław - NOWA
CAMPO Modern Grill - Wrocław - NOWA
dinette - Wrocław - NOWA
Gustaw - Wrocław - NOWA
Korill180 - Wrocław - NOWA
La Maddalena - Wrocław - NOWA
Lwia Brama² - Wrocław - NOWA
Martim - Wrocław - NOWA
Mercado Tapas Bistro - Wrocław - NOWA
Między Mostami - Wrocław - NOWA
Młoda Polska - Wrocław - NOWA
Monopol - Wrocław - NOWA
Most - Wrocław - NOWA
Nafta Neo Bistro - Wrocław - NOWA
OK Wine Bar - Wrocław - NOWA
Przystań & Marina - Wrocław - NOWA
Warsztat - Food & Garden - Wrocław - NOWA
Wierzbowa 15 - Wrocław - NOWA
Wrocławska - Wrocław - NOWA
Źródło informacji: Polska Organizacja Turystyczna
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 10.06.2025, 14:18 |
Źródło informacji | Polska Organizacja Turystyczna |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Targi Carbon Neutrality Expo 2025: Shanghai Electric przedstawia najnowocześniejsze ekologiczne i inteligentne technologie, które przyspieszą dążenia do gospodarki bezemisyjnej na świecie
• Firma Shanghai Electric otrzymała certyfikat ISO, dzięki któremu w 2024 r. udało się ograniczyć emisję dwutlenku węgla o 202 647 002 tony.
• Spółka wdrożyła własną platformę do pomiaru emisji dwutlenku węgla, która umożliwia kontrahentom z branży efektywne i dokładne zarządzanie poziomem emisji tego gazu.- 11.06.2025, 15:16
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PR Newswire
-
Image
Holcim zaprasza na webinar: Dekarbonizacja w praktyce PAP
We wtorek 17 czerwca o godz. 13:00, w formule online, odbędzie się bezpłatny webinar edukacyjny „Dekarbonizacja w praktyce: Jak Holcim zmienia branżę budowlaną”, poświęcony wyzwaniom i konkretnym rozwiązaniom związanym z redukcją emisji CO2 w sektorze budownictwa.- 11.06.2025, 14:26
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
Raport PTEC: transformacja ciepłownictwa oparta na źródłach OZE i jednostkach kogeneracji to wariant najkorzystniejszy dla naszych portfeli PAP
Zoptymalizowanie kosztów wytwarzania ciepła wymaga zwiększenia udziału zielonej energii. Dlatego, zdaniem ekspertów Polskiego Towarzystwa Energetyki Cieplnej (PTEC), ciepłownictwo systemowe powinno opierać się na systemach hybrydowych, które w głównej mierze tworzą jednostki kogeneracji gazowej, wielkoskalowe pompy ciepła, kotły elektrodowe oraz źródła wykorzystujące biomasę. „Ten wariant ma najniższy koszt zmienny wytwarzania ciepła, optymalną emisyjność i umożliwi nam dojście do systemu efektywnego energetycznie w 2034 roku” - wskazała Monika Gruźlewska, dyrektorka PTEC.- 11.06.2025, 12:55
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PAP MediaRoom
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ