Wyjątkowa edycja Akademii Obywatelskiej z Noblistami!

21.10.2013, 11:34aktualizacja: 21.10.2013, 11:34

Jak łatwo zdobyć wrażliwe informacje z Twojego laptopa? Czy jest szansa na rozwiązanie konfliktu w Syrii bez użycia przemocy? W jaki sposób doprowadzić do pokojowych przemian demokratycznych na świecie? Na te pytania i problemy dotyczące najważniejszych wyzwań stojących przed Europą i światem będzie debatowało 200 młodych liderów z całego świata w ramach specjalnej edycji Akademii Obywatelskiej. Organizowane spotkania są częścią XIII Światowego Szczytu Laureatów Pokojowej Nagrody Nobla w Warszawie.

W ciągu najbliższych trzech dni (21-23.10) uczestnicy Akademii wezmą udział w debatach i spotkaniach podczas odbywającego się szczytu oraz w specjalnie zorganizowanych 15 sesjach warsztatowych. W trakcie dyskusji młodzi liderzy poruszą kwestię dotyczące m.in. transformacji ustrojowych, bezpieczeństwa w sieci czy bieżących konfliktów na świecie.

Wśród prelegentów są nobliści obecni na szczycie oraz przedstawiciele najważniejszych organizacji pozarządowych, tacy jak Tadatoshi Akiba, były burmistrz Hiroszimy i współtwórca Mayors for Peace, Guram Odisharia, gruziński Minister Kultury oraz Ochrony Zabytków. Dwie sesje warsztatów na temat wartości społecznych w biznesie poprowadzi twórca idei mikrokredytu Muhammad Yunus. Problemy dotyczące transformacji ustrojowej na przykładzie Republiki Południowej Afryki przedstawi b. prezydent tego kraju, Frederik Willem de Klerk. Z kolei przedstawiciele organizacji „Reporterzy bez Granic” opowiedzą o bezpieczeństwie i zagrożeniach dot. Internetu.

Akademia Obywatelska to cykliczny projekt dla młodych liderów życia publicznego, organizowany przez Instytut Lecha Wałęsy od 2010 r. Uczestnikami Akademii są przedstawiciele think-tanków, liderzy organizacji pozarządowych, młodzi przedsiębiorcy i naukowcy. Uczestnicy biorą udział w sesjach i panelach organizowanych przez partnerów Akademii Obywatelskiej oraz w spotkaniach z przedstawicielami świata kultury, biznesu i polityki.

Celem Akademii Obywatelskiej jest również zapewnienie dwustronnej komunikacji oraz wymiany opinii i doświadczeń między liderami opinii różnych pokoleń. Dzięki Akademii nobliści mają również możliwość poznać potrzeby i pomysły młodych liderów w najważniejszych dziedzinach życia społecznego i politycznego.

"To niezwykle istotne, aby angażować młodych ludzi w takie wydarzenia jak Szczyt Noblistów, bo to właśnie o ich przyszłości będziemy debatować" - podkreśla Sónia Neto, Doradca Szefa Komisji Europejskiej Jose Manuela Barroso, reprezentująca Unię Europejską podczas Szczytu.

Partnerami tegorocznej edycji Akademii są m.in.: EMMA Peace Foundation, Yunus Centre, Students for Free Tibet, Albert Schweitzer Institute i Reporterzy Bez Granic.

Dodatkowe informacje o Akademii Obywatelskiej pod adresem http://www.civicacademy.pl oraz http://facebook.com/civicacademy.

KONTAKT:

Maciej Kuziemski