Wymiany samochodów popularne wśród Polaków [badanie]

19.10.2022, 12:00aktualizacja: 19.10.2022, 12:02

Bravoauto
Niemal połowa Polaków, którzy w najbliższym roku sprzedadzą swój samochód, chce wymienić go na używany – wynika z badania „Więcej niż zmiana. Sprzedaż samochodu – oczekiwania i preferencje” (na zlecenie Bravoauto – SW Research). Sprzedaż samochodu stanowi dla Polaków jednak wyzwanie – najważniejsze obawy dotyczą cen, czasu sprzedaży i przygotowania dokumentów.

Sprzedaż samochodu planuje co czwarty Polak. Tak duże zainteresowanie wynika w głównej mierze z chęci zmiany posiadanego pojazdu. 41% planuje wymienić samochód na inny używany, a 28% myśli o zakupie nowego.

Cena, czas i proste rozwiązania

Sprzedając samochód, Polacy zwracają uwagę na to, aby uzyskać za niego korzystną cenę, ale działania związane z wycenianiem pojazdu stanowią dla nich wyzwanie. Z badania Bravoauto, nowej marki salonów sprzedaży i odkupu samochodów używanych, wynika, że największe obawy Polaków dotyczą wahań cen samochodów na rynku i negocjowania ceny sprzedaży – wskazało na to 29% ankietowanych.

„Co trzeci Polak przyznaje, że największą trudność w przygotowaniu samochodu do sprzedaży sprawia nieznajomość cen. Sytuacja na rynku sprzedaży samochodów jest zmienna i nie każdy ma możliwość dokładnego jej monitorowania i analizowania. Tutaj pomocne stają się podmioty takie jak Bravoauto, które zdejmują z klienta obowiązek wyceny pojazdu, opierając się na aktualnych raportach, trendach i analizach rynkowych. Daje to gwarancję rzetelnej i korzystnej wyceny, której w procesie sprzedaży pojazdu używanego poszukuje aż 41% badanych” – mówi Łukasz Mieloch, dyrektor ds. sprzedaży samochodów używanych, Inchcape Polska.

Dla Polaków ważny jest także sam przebieg procesu sprzedaży: 29% badanych obawia się braku zainteresowania autem, a 24% przedłużającej się transakcji. Co czwarty nie ma czasu na umawianie się z zainteresowanymi kupnem i przygotowaniem wszystkich dokumentów.

„Czas i wygoda to czynniki, na które stawiają Polacy. Dlatego wśród rozwiązań ułatwiających sprzedaż samochodu dużym zainteresowaniem cieszą się gwarancja szybkiego czasu sprzedaży, na którą wskazało 27% ankietowanych i uproszczone formalności (25%)” – komentuje Łukasz Mieloch.

W przygotowaniu samochodu do sprzedaży trudności sprawia również określenie stanu technicznego (32%). Co piąty badany obawia się takich pytań ze strony kupujących. Rozwiązaniem jest uzyskanie certyfikatu potwierdzającego stan techniczny pojazdu w autoryzowanych stacjach obsługi.

Wygoda, bezpieczeństwo i możliwość uniknięcia czasochłonnych czynności związanych z przygotowaniem pojazdu sprawia, że aż 21% Polaków, którzy mają już doświadczenie w sprzedaży samochodu, zdecyduje się na powierzenie sprzedaży samochodu specjaliście – wynika z badania Bravoauto.

Wymiana samochodu

Co czwarty Polak mający doświadczenie w sprzedaży samochodu, planując zmianę pojazdu, będzie szukał rozwiązań umożliwiających wygodną sprzedaż i kupno samochodu w tym samym miejscu i czasie.

Nowy model sprzedaży, odpowiadający na potrzeby konsumentów, w połowie tego roku uruchomiła firma Inchcape – autoryzowany dealer samochodów premium. Pod marką Bravoauto oferuje szerokie portfolio samochodów używanych oraz korzystny odkup. Dostępne są pojazdy z historią do 5-7 lat, każdy z nich posiada certyfikat potwierdzający stan techniczny. Klienci otrzymują również 24-miesięczną gwarancję na pojazdy, a także nowość na rynku, możliwość zwrotu samochodu w ciągu 14 dni.

Salony Bravoauto działają już w Poznaniu oraz Warszawie, a z początkiem października otwarty został pierwszy, samodzielny obiekt we Wrocławiu przy al. Karkonoskiej 45.

Badanie przeprowadzone na zlecenie Bravoauto przez SW Research (30.08-1.09) wśród 1012 osób posiadających samochód osobowy.

Źródło informacji: Inchcape Polska

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE