Xsolla wprowadza nowe formy płatności dla graczy w Afryce, zapewniając dostęp 440 milionom klientów i użytkowników

08.03.2024, 09:52aktualizacja: 08.03.2024, 09:56

Business Wire/ Xsolla

LOS ANGELES -- (BUSINESS WIRE) -- Xsolla, globalna firma prowadząca działalność w obszarze handlu grami wideo, zdecydowała o włączeniu mobilnych usług pieniężnych MTN i Airtel w ramach nieustających wysiłków na rzecz umocnienia swojej obecności w Afryce. Ta strategiczna decyzja została podjęta przy uwzględnieniu wyjątkowych uwarunkowań finansowych w Afryce, gdzie znaczna część ludności, zwłaszcza w regionach Ghany i Ugandy, wciąż nie jest objęta systemem bankowym.

Ta informacja prasowa zawiera multimedia. Pełna treść informacji prasowej znajduje się tutaj: https://www.businesswire.com/news/home/20240307473985/pl/

Mobilne usługi pieniężne mają zasadnicze znaczenie, ponieważ umożliwiają użytkownikom zarządzanie posiadanymi środkami za pomocą urządzeń mobilnych bez konieczności korzystania z tradycyjnej infrastruktury bankowej. Inicjatywa pozwala pozyskać obszerne grono nowych klientów, wykorzystując bazę klientów MTN liczącą 292 mln użytkowników oraz Airtel, z której korzysta 147 mln użytkowników, oraz upraszcza transakcje dla sprzedawców Xsolla, którzy zyskują tym samym łatwy sposób przyjmowania płatności. Jest to zarazem istotny krok w kierunku globalnej ekspansji twórców gier, którzy mogą teraz wykorzystać kompleksowe możliwości płatnicze i szeroki zasięg Pay Station, by dostarczać swoim użytkownikom włączające i bezproblemowe doświadczenia płatnicze.

„Wysiłki na rzecz integracji lokalnych metod płatności mają zasadnicze znaczenie dla zwiększenia naszego zasięgu w Afryce, wychodząc naprzeciw potrzebom użytkowników zarówno korzystających, jak i niekorzystających z usług bankowych na tych wschodzących rynkach. Niemal 40 mln użytkowników może skorzystać z naszego uproszczonego procesu integracji dla programistów, co umożliwi im koncentrację na opracowywaniu atrakcyjnych doświadczeń dla graczy, pozostawiając problematykę płatności, oszustw, opodatkowania i zgodności z przepisami w Afryce po naszej stronie” - powiedział David Stelzer, prezes Xsolla, podkreślając znaczenie zapoczątkowanej inicjatywy.

Najważniejsze zalety i ekspansja przedsięwzięcia:

- większy zasięg: teraz programiści mogą nawiązać kontakt z różnorodną społecznością afrykańskich graczy, zwiększając swoją obecność na kontynencie dzięki wykorzystaniu lokalnych rozwiązań płatniczych, takich jak 1Voucher w RPA czy FawryPay w Egipcie, oraz portfeli mobilnych, takich jak Airtel, MTN, i Vodafone w Ghanie i Ugandzie;

- zwiększenie wielkości sprzedaży i wskaźników konwersji: wdrożenie lokalnych metod płatności umożliwia usprawnienie i ułatwienie procesu transakcyjnego zgodnie z preferencjami afrykańskich graczy;

- pozyskanie nowych użytkowników: dostęp do nowych rynków sprzyja kontaktom z aktywnymi, entuzjastycznie nastawionymi graczami, co z kolei może przełożyć się na wzrost dochodów.

Celem inicjatywy jest nie tylko ułatwienie bezproblemowych transakcji i zwiększenie dostępu twórców gier do rynku, ale również realizacja zobowiązania na rzecz wspierania rozwoju społeczności graczy w Afryce i dostarczania twórcom niezbędnych narzędzi umożliwiających osiąganie sukcesów na tych ewoluujących rynkach.

Więcej informacji na temat inicjatyw i rozwiązań Xsolla na stronie: xsolla.pro/go

Xsolla

Xsolla to globalna firma zajmująca się handlem grami wideo, posiadająca solidny i wydajny zestaw narzędzi i usług zaprojektowanych specjalnie dla branży gier wideo. Od założenia w 2005 roku Xsolla pomogła tysiącom twórców i wydawców gier różnej wielkości finansować, promować, uruchamiać i zarabiać na swoich grach na całym świecie i na wielu platformach. Misją Xsolla, innowacyjnego lidera handlu grami, jest rozwiązywanie nieodłącznych problemów związanych z globalną dystrybucją, marketingiem i monetyzacją, aby pomóc naszym partnerom dotrzeć do większej liczby obszarów geograficznych, generować większe przychody i tworzyć relacje z graczami na całym świecie. Firma posiada siedzibę główną i jest zarejestrowana w Los Angeles (Kalifornia) oraz posiada biura w Londynie, Berlinie, Seulu, Pekinie, Kuala Lumpur, Raleigh, Tokio i innych miastach na całym świecie. Xsolla obsługuje główne tytuły gier, takie jak: Valve, Twitch, Roblox, Epic Games, Take-Two, KRAFTON, Nexters, NetEase, Playstudios, Playrix, miHoYo i inne.

Więcej informacji można znaleźć na stronie: xsolla.com

Wersja źródłowa dostępna na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20240307473985/pl/

Źródło: Xsolla

KONTAKT: