XXXV debata TFI: wyniki wyborów nie wpłyną znacząco na rynki finansowe

26.06.2024, 09:25aktualizacja: 26.06.2024, 12:20

Fot. PAP/ T. Klepczyński (1)
Menedżerowie największych polskich funduszów inwestycyjnych są przekonani, że geopolityka, czyli wyniki wyborów, m.in. prezydenckich w USA i parlamentarnych we Francji, nie wpłyną znacząco na rynki finansowe.

XXXV debatę TFI, którą - jak co kwartał - zorganizowała redakcja PAP Biznes, zdominowały prognozy dla światowej gospodarki i rynków wobec zbliżających się wyborów, m.in. parlamentarnych we Francji oraz prezydenckich w Stanach Zjednoczonych. Przedstawiciele największych polskich funduszów inwestycyjnych dyskutowali o polityce banków centralnych, a także o możliwych scenariuszach reakcji rynków na wyniki wyborcze.

„Wyniki wyborów do Parlamentu Europejskiego były dość zaskakujące. Nie wpłynęły od razu na rynki finansowe, ale w dłuższej perspektywie mogą zwiastować zmianę kierunków polityki. Podobnie będzie z wyborami prezydenckimi w USA. Nie należy spodziewać się wstrząsów, gdyż rynki lubią stabilizację” - stwierdził Piotr Dmuchowski z TFI PZU.

Piotr Szulec, prezes zarządu Skarbiec Holding i Skarbiec TF sprecyzował, jak postrzegani są dwaj główni pretendenci do fotela prezydenckiego w USA. „Biden to wybór kontynuacji, Trump - to polityka zmian. Dla jednych będzie więc to szansa, dla innych - zagrożenie” - ocenił Piotr Szulec.

Na sytuację na rynkach w USA wielki wpływ mają decyzje Rezerwy Federalnej (FED) odnośnie do stóp procentowych. Analitycy jeszcze niedawno prognozowali powolne ich obniżanie, ale FED - jak na razie - na to się nie decyduje. Jak stwierdzili uczestnicy XXXV debaty TFI, pierwszych obniżek stóp w USA najwcześniej można spodziewać się pod koniec roku.

Sporym zaskoczeniem natomiast była obniżka stóp procentowych, jaką zaordynował Europejski Bank Centralny, który dotąd obniżał stopy dopiero po decyzjach FED.

„Sytuacja w USA jest inna niż w Europie. FED konfrontuje się z uporczywym trwaniem inflacji, która nieco przekracza prognozy. Rezerwa Federalna stoi w obliczu ryzyka rosnącej inflacji, stąd taka ostrożność, jeżeli chodzi o zmiany stóp procentowych” - oświadczył Michał Szymański, prezes zarządu VIG / C-Quadrat TFI.

Jak zauważył Rafał Matulewicz, wiceprezes PKO TFI, na giełdach w USA mamy do czynienia z absolutną dominacją wąskiej części rynku akcji. „Hossa na rynku skupiona jest na kilku spółkach, działających w sektorze sztucznej inteligencji (AI)” - powiedział przedstawiciel PKO TFI.

„Rodzi się pytanie, czy sztuczna inteligencja AI to już rewolucja, czy jednak nie? Sama AI nie będzie rewolucją, póki nie pojawią się formy korzystania z niej. Na razie barierą są moce obliczeniowe komputerów. Muszą one znacząco wzrosnąć, aby AI została należycie wykorzystana” - uznał Piotr Dmuchowski z TFI PZU.

Jak zauważył z kolei Rafał Matulewicz, rynek amerykańskich akcji zdominowany jest przez spółki nowoczesnych technologii. Giełdy nie są pozbawione ryzyka z tym związanego. „Dynamika wzrostów jest tak potężna, że gdy pojawią się korekty, to mogą dla wielu okazać się wstrząsające” - przyznał wiceprezes PKO TFI.

Uczestnicy XXXV debaty TFI podkreślali zainteresowanie polską Giełdą Papierów Wartościowych. Nasze spółki, zwłaszcza te największe, są w dobrej kondycji, a optymizmu dodaje perspektywa dopływu środków europejskich w ramach Krajowego Planu Odbudowy.

„Patrzymy pozytywnie na polski rynek akcji. Nie tylko na spółki duże, ale też średnie i mniejsze. Na naszą gospodarkę największy wpływ ma konsumpcja, więc skupiamy uwagę na spółkach nastawionych na zyski właśnie z konsumpcji” - wyjaśnił Piotr Szulec, prezes zarządu Skarbiec Holding i Skarbiec TF.

Jak dodał Michał Szymański, prezes zarządu VIG / C-Quadrat TFI, polska gospodarka jest w fazie transformacji, wciąż jesteśmy postrzegani jako kraj przyfrontowy i na razie nie widać - oprócz wielkich spółek - wielkiego zainteresowania inwestorów zagranicznych. „Jednak szansą dla Polski są środki z KPO i to one mogą napędzać inwestorów z wielkim kapitałem” - stwierdził Michał Szymański.

Zarządzający funduszami inwestycyjnymi zwrócili uwagę na wiele aspektów, które wpływają na globalną sytuację makroekonomiczną i przedstawiali możliwe scenariusze dla wzrostu gospodarczego oraz inflacji na świecie.

Debaty z udziałem przedstawicieli TFI organizowane są cyklicznie, raz na kwartał. Ich przebieg można śledzić on-line m.in. na stronach www.biznes.pap.pl, www.pap.pl, www.infostrefa.com.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

Data publikacji 26.06.2024, 09:25