ZAKŁADY MIĘSNE HENRYK KANIA SA (14/2019) Złożenie w dniu 5.06.2019 r. korekty złożonego w dniu 4.06.2019 r. wniosku o otwarcie przyspieszonego postępowania układowego w zakresie kwot

05.06.2019, 18:59aktualizacja: 05.06.2019, 18:59

Raport bieżący 14/2019

Zarząd Zakadów Mięsnych Henryk Kania S.A. z siedzibą w Pszczynie (dalej: "Emitent" lub "Spółka") w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 11/2019 z dnia 04.06.2019 roku informuje, że w dniu 05.06.2019 roku Emitent złożył do wniosku o otwarcie przyspieszonego postępowania układowego (złożonego w dniu 04.06.2019 roku) korektę co do kwot objętych układem.

W związku z powyższym informujemy, że:

- suma wierzytelności wobec Spółki wynosi 833.266.014,91 zł;

- suma wierzytelności objętych układem z mocy prawa wynosi 485.797.076,90 zł;

- suma wierzytelności, która może zostać objęta układem po wyrażeniu zgody przez wierzyciela wynosi 329.491.552,82 zł

Równocześnie Spółka informuje, że błędnie została wyliczona łączna kwota zadłużenia finansowego. Pierwotnie było to 636.671.194,98 zł, a powinno być 526.643.590,82 zł. Różnica wynika z kwoty faktoringu pełnego bez regresu wobec Spółki. W związku z powyższym w prezentowanych sprawozdaniach finansowych wykorzystana kwota nie znajdowała odzwierciedlenia w zobowiązaniach z tytułu faktoringu, a pomniejszała prezentowane "należności z tytułu dostaw i usług".

W konsekwencji zadłużenie wobec Banku Handlowego w Warszawie S.A., Alior Banku S.A. SANTANDER BANKU POLSKA S.A. wynosi łącznie 362.091.552,82 zł.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz