ZAKŁADY TŁUSZCZOWE KRUSZWICA SA (16/2016) Warunkowa wypłaty zaliczki na poczet przewidywanej dywidendy

28.10.2016, 12:05aktualizacja: 28.10.2016, 12:05

Raport bieżący 16/2016

Zarząd przekazuje poniżej treść uchwały w sprawie warunkowej wypłaty zaliczki na poczet przewidywanej dywidendy za rok obrotowy 2016 podjętej w dniu 28 października 2016 r.

UCHWAŁA

Zarządu spółki Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica" Spółka Akcyjna w sprawie warunkowej wypłaty zaliczki na poczet przewidywanej dywidendy za rok obrotowy 2016

§ 1

Zarząd spółki Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica" Spółka Akcyjna, działając na podstawie art. 349 § 1 Kodeksu spółek handlowych oraz § 28 ust. 3 Statutu Spółki, biorąc pod uwagę, że zatwierdzone jednostkowe sprawozdania finansowe Spółki za rok obrotowy 2015 wykazało zysk netto w wysokości 95 215 299,16 złotych, postanawia wypłacić akcjonariuszom Spółki zaliczkę na poczet przewidywanej dywidendy za rok obrotowy 2016 (dalej "Zaliczka Dywidendowa") na następujących zasadach:

1. Kwota przeznaczona na wypłatę Zaliczki Dywidendowej wyniesie 8,70 zł na 1 akcję oraz łącznie 199 986 456,30 zł na wszystkie akcje (dalej "Łączna Kwota Zaliczki Dywidendowej"). Łączna Kwota Zaliczki Dywidendowej nie przekracza kwoty kapitału rezerwowego Spółki utworzonego z zysku, pomniejszonego o niepokryte straty i akcje własne, i nie uwzględnia kwoty zysku Spółki osiągniętego od końca poprzedniego roku obrotowego. Wypłata Łącznej Kwoty Zaliczki Dywidendowej zostanie sfinansowana poprzez obniżenie kapitału rezerwowego Spółki utworzonego z zysku, przeznaczonego na wypłatę dywidendy lub którymi w celu wypłaty zaliczek może dysponować Zarząd.

2. Liczba akcji objętych wypłatą Zaliczki Dywidendowej na dzień Uchwały: 22 986 949.

3. Zaliczka Dywidendowa zostanie wypłacona 9 grudnia 2016 r.

4. Do Zaliczki Dywidendowej będą uprawnieni akcjonariusze posiadający akcje Spółki w dniu 2 grudnia 2016r. tj. na 7 dni przed wypłatą Zaliczki Dywidendowej.

§ 2

Zaliczka Dywidendowa zostanie wypłacona pod warunkiem, że do dnia 24 listopada 2016 r. (włącznie) spełnią się łącznie następujące warunki (oraz z chwilą spełnienia się ostatniego z nich):

(a) uzyskanie zgody Rady Nadzorczej na wypłatę Zaliczki Dywidendowej,

(b) podjęcie uchwały przez Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie o upoważnieniu Zarządu do użycia kapitału rezerwowego utworzonego z zysku na wypłatę Zaliczki Dywidendowej.

§ 3

Jednocześnie Zarząd wskazuje, że również jednostkowe półroczne skrócone sprawozdanie finansowe Spółki za okres 6 miesięcy zakończony 30 czerwca 2016 r. wykazało zysk netto w wysokości 8 778 000,00 złotych.

§ 4

Zarząd niezwłocznie przekaże do publicznej wiadomości w formie raportu bieżącego informację o spełnieniu (lub braku spełnienia) warunków, o których mowa w § 2 powyżej.

§ 5

Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz