ZAKŁADY TŁUSZCZOWE KRUSZWICA SA (4/2019) Uchwała Zarządu ZT "Kruszwica" S.A. w sprawie podziału zysku za 2018 rok

08.05.2019, 13:48aktualizacja: 08.05.2019, 13:48

Raport bieżący 4/2019

Zarząd Zakładów Tłuszczowych "Kruszwica" Spółka Akcyjna (dalej: Spółka) informuje, że w dniu 8 maja 2019 roku podjął pisemną uchwałę nr 11/2019, na mocy której postanowił wystąpić do Walnego Zgromadzenia o dokonanie podziału zysku netto Spółki za rok obrotowy 2018 w kwocie 97 809 117,48 zł (dziewięćdziesiąt siedem milionów osiemset dziewięć tysięcy sto siedemnaście złotych i 48/100 groszy) w następujący sposób:

a) przeznaczyć zysk netto Spółki za rok obrotowy 2018 w kwocie 58 846 589,44 zł (pięćdziesiąt osiem milionów

osiemset czterdzieści sześć tysięcy pięćset osiemdziesiąt dziewięć złotych i 44/100 groszy) na wypłatę

dywidendy, czyli przeznaczyć 2,56 zł (dwa złote i 56/100 groszy) na jedną akcję;

b) przeznaczyć pozostały zysk netto Spółki za rok obrotowy 2018 w kwocie 38 962 528,04 zł (trzydzieści osiem

milionów dziewięćset sześćdziesiąt dwa tysiące pięćset dwadzieścia osiem złotych i 04/100 groszy) na kapitał

rezerwowy.

Ustala się dzień dywidendy na 19 lipca 2019 roku.

Ustala się termin wypłaty dywidendy na 6 sierpnia 2019 roku.

Uzasadnienie

Zarząd Spółki proponuje wypłatę akcjonariuszom Spółki 60,16% wypracowanego w 2018 roku zysku w formie dywidendy. Zdaniem Zarządu przeznaczenie 60,16% zysku netto na wypłatę dywidendy jest uzasadnione i jednocześnie pozwala Spółce na finansowanie jej dalszego, stabilnego rozwoju.

Działając na podstawie § 16 ust. 2 pkt 2 Statutu Spółki, Zarząd Spółki wystąpił z wnioskiem do Rady Nadzorczej ZT "Kruszwica" S.A. o dokonanie oceny przedmiotowego wniosku.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz