Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Dnia 24 lipca 2020 r. przedstawiciele Zarządu SGU RP wraz z Grzegorzem Niezgodą, burmistrzem Szczawnicy dyskutowali na temat obecnej sytuacji gmin uzdrowiskowych. Jak podkreślali przedstawiciele zarządu ekonomiczno-gospodarcze i społeczne skutki epidemii COVID-19 są dla gmin uzdrowiskowych wyjątkowo katastrofalne. Gminy te w miesiącach marzec, kwiecień, maj, czerwiec br. prawie całkowicie zostały pozbawione dochodów z opłaty uzdrowiskowej, która była przeznaczona na realizację kosztownych zadań uzdrowiskowych, w tym wielu inwestycji. Niestety także bardzo słaby sezon turystyczny i uzdrowiskowy nie rokuje zwiększenia dochodów z tego tytułu w następnych miesiącach bieżącego roku. Burmistrzowie podkreślali też zmniejszenia dochodów, jakie wystąpiły we wszystkich gminach w Polsce.
Gminy uzdrowiskowe, pomimo ogromnych trudności finansowych nie zaprzestały realizacji zadań nałożonych na nie ustawą uzdrowiskową. Realizują też kosztowne inwestycje infrastrukturalne w infrastrukturę turystyczną i uzdrowiskową, a także liczne zadania komunalne oraz związane z ochroną środowiska. Jednostki samorządowe przywiązują dużą wagę do zapewnienia bezpieczeństwa przebywającym w uzdrowiskach turystom i kuracjuszom. Przeprowadzane są systematyczne dezynfekcje miejsc ogólnodostępnych, prowadzone są kampanie informacyjne.
Jednak sytuacja finansowa gmin staje się z dnia na dzień coraz trudniejsza. Zarząd SGU RP zdecydował o wystąpieniu do rządu w sprawie utworzenia dla gmin uzdrowiskowych dedykowanego programu wsparcia tzw. Uzdrowiskowej Tarczy Antykryzysowej, w ramach Funduszu Inwestycji Lokalnych. Gminy uzdrowiskowe oczekują również od rządu wsparcia w zakresie utraconych dochodów z tytułu opłaty uzdrowiskowej. Zarząd stowarzyszenia będzie również podejmował działania związane z wydzieleniem środków na uzdrowiska w nowej perspektywie unijnej z przeznaczeniem na inwestycje w nowe produkty turystyczne i uzdrowiskowe, a także inwestycje ekologiczne, komunalne i związane z rozwiązaniem problemów komunikacyjnych.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 28.07.2020, 12:58 |
Źródło informacji | Stowarzyszenie Gmin Uzdrowiskowych RP |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘPozostałe z kategorii
-
Image
Ziemia potrzebuje orzeźwienia. Jak SodaStream inspiruje do zmian w kierunku bardziej ekologicznego trybu życia
Ile jednorazowych plastikowych butelek potrzeba, aby opleść Ziemię 27 razy? Odpowiedź to 5,5 mld - czyli tyle, ile w 2023 roku użytkownicy SodaStream zaoszczędzili planecie. Jak tego dokonali? Małymi eko zmianami w codzienności, które efektem skali przynoszą spektakularny efekt! Marka od początku istnienia inspiruje do podjęcia choć niewielkich kroków na drodze ku lepszej przyszłości planety, z troską o środowisko naturalne i dobrobyt kolejnych pokoleń. Udowadnia tym samym, że kreowanie wody i napojów gazowanych we własnej kuchni - zamiast sięgania po gotowe produkty w jednorazowym plastiku ze sklepowych półek - ma realny wpływ na odciążenie Natury.- 19.04.2024, 09:00
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: SodaStream
-
Image
Poznański kultowy hotel świętuje 60 lat. Restauracja odtworzyła dania sprzed lat
Hotel Mercure Poznań Centrum świętuje w tym roku jubileusz 60-lecia powstania, kontynuując tradycje hotelu Merkury, pierwszego luksusowego obiektu wybudowanego w powojennej Polsce. Z tej okazji szef kuchni restauracji Mikołaj Adamczyk zaprasza na kulinarną podróż w przeszłość. Inspirując się historycznymi menu i we współpracy z szefem z tamtych lat Wojciechem Wiciakiem stworzył kartę retro, która przenosi nas do lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych.- 19.04.2024, 09:00
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: Hotel Mercure Poznań Centrum