ZEA wzywają do globalnego konsensusu w zakresie zarządzania sztuczną inteligencją

16.10.2023, 10:00aktualizacja: 16.10.2023, 10:08

Business Wire
„Rządy poszczególnych krajów muszą skończyć z usiłowaniem zarządzania sztuczną inteligencją w ujęciu całościowym i zamiast tego skoncentrować się na regulacjach dotyczących przypadków użycia” – mówi minister ZEA ds. sztucznej inteligencji.

DUBAJ, Zjednoczone Emiraty Arabskie--(BUSINESS WIRE)-- W środę minister ZEA ds. sztucznej inteligencji wezwał poszczególne kraje do wypracowania konsensusu w zakresie zarządzania sztuczną inteligencją szybciej niż udało się to osiągnąć w przypadku porozumienia paryskiego, którego ukształtowanie i wprowadzenie w życie zajęło wiele lat.

Ta informacja prasowa zawiera multimedia. Pełna treść informacji prasowej znajduje się tutaj: https://www.businesswire.com/news/home/20231013160155/pl/

Podczas zgromadzenia w Dubaju dotyczącego generatywnej sztucznej inteligencji Jego Ekscelencja Omar Al Olama, minister ZEA ds. sztucznej inteligencji, gospodarki cyfrowej i zastosowań w zakresie pracy zdalnej, powiedział, że krajom potrzebne jest nowe podejście do zarządzania sztuczną inteligencją.

„Uważam, że obecne globalne dyskusje na temat zarządzania sztuczną inteligencją prowadzą donikąd. Zamiast starać się zarządzać technologią możemy zarządzać jej przypadkami użycia” – powiedział.

Podczas zgromadzenia, w którym wzięło udział ponad 2000 uczestników z dużych koncernów technologicznych i firm konsultingowych, takich jak Microsoft, Deloitte, PwC czy IBM, organizacja Dubai Future Foundation zainicjowała dubajski sojusz na rzecz generatywnej sztucznej inteligencji jako nowy sojusz firm technologicznych, mający na celu wsparcie Dubaju w szybszym wdrażaniu nowych technologii i stworzeniu jednego z najbardziej zaawansowanych i wydajnych rządów na świecie, wspomaganych rozwiązaniami technologicznymi.

Khalfan Belhoul, dyrektor generalny DFF, wezwał firmy i innowatorów do dołączenia do sojuszu, który będzie się koncentrował na opracowywaniu innowacyjnych projektów pilotażowych w dziedzinie technologii z wykorzystaniem sztucznej inteligencji, metawersum oraz Web3.

Rząd Dubaju zainicjował również „Dubai AI”, usługę cyfrowej recepcji miejskiej wspomaganą generatywną sztuczną inteligencją. Ogólnomiejska platforma cyfrowa świadczyć będzie kompleksowe informacje i usługi, w tym w zakresie zdrowia, biznesu i edukacji na rzecz mieszkańców i gości miasta. Zgodnie z zapowiedziami przedstawionymi podczas zgromadzenia platforma ma zapewnić transformację usług świadczonych przez administrację rządową.

Podczas zgromadzenia poruszono również możliwe korzyści płynące z gwałtownego rozkwitu generatywnej sztucznej inteligencji dla światowego sektora bankowego, wyceniane nawet na 400 mld USD.

W ramach globalnej platformy wystąpili eksperci z międzynarodowych korporacji technologicznych oraz firm konsultingowych. Firma PwC wskazała, że automatyzacja w miejscu pracy jest kwestią nieuchronną, a w ciągu kolejnych 18–20 miesięcy generatywna sztuczna inteligencja prawdopodobnie będzie w stanie wykonywać codzienne zadania na dużą skalę, takie jak rezerwowanie lotów i samodzielne sporządzanie raportów.

Wiodący ekspert ds. rozwiązań cyfrowych firmy Deloitte powiedział, że synteza jądrowa, działania na rzecz klimatu i opracowywanie nowych leków znajdą się pośród dziedzin, które w największym stopniu skorzystają dzięki generatywnej sztucznej inteligencji, a przemysł i branża farmaceutyczna należą do sektorów, które najchętniej przystosowują się do nowych technologii.

Adel Al Redha, dyrektor operacyjny Emirates, powiedział, że do listopada linia lotnicza zamierza „umożliwić załodze pokładowej korzystanie z generatywnej sztucznej inteligencji, zapewniając jej szkolenia w zakresie złożonych modeli”.

Źródło: AETOSWire

Wersja źródłowa dostępna na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20231013160155/pl/

Źródło: Dubai Future Foundation

Contact: