Zlecone: Pierwsza polska norma PN-ISO 31000:2012 z zakresu całościowego zarządzania ryzykiem

06.03.2012, 16:44aktualizacja: 06.03.2012, 16:44

"Stowarzyszenie Zarządzania Ryzykiem POLRISK i Polski Komitet Normalizacyjny zakończyły prace nad projektem zatwierdzenia pierwszej polskiej normy z zakresu zarządzania ryzykiem PN-ISO 31000:2012 - mówi Sławomir Pijanowski, wiceprezes POLRISK, koordynator projektu. - 5 marca 2012 to bardzo ważna data dla polskich przedsiębiorców sektora prywatnego i publicznego oraz innych organizacji. Otrzymują oni bowiem zestaw dobrych praktyk w postaci polskiej normy z zakresu zarządzania ryzykiem oraz formalnie obowiązującą terminologię z tego zakresu. Dotychczas nie było polskojęzycznej normy wskazującej na konkretne wytyczne dotyczące zarządzania ryzykiem. Realizacja niniejszego projektu wypełniła tę istotną lukę. Norma jest adresowana do każdej osoby która zarządza organizacją, niezależnie od branży, wielkości czy skali działalności".

Stowarzyszenie Zarządzania Ryzykiem POLRISK będzie aktywnie zaangażowane w popularyzację tej normy. Szczegółowe informacje na temat szkoleń i warsztatów dotyczących normy PN-ISO 31000:2012 będą publikowane na stronie Stowarzyszenia: http://www.polrisk.pl.

Natomiast dzięki zatwierdzeniu Przewodnika PKN-ISO Guide 73:2012 została sformalizowana terminologia z zakresu zarządzania ryzykiem, dzięki czemu mamy nadzieję, przynajmniej w pewnym stopniu zostanie opanowany chaos i dowolność stosowania terminologii, która w różnych organizacjach, publikacjach i regulacjach w firmie przyjmuje najróżnorodniejsze formy - i utrudnia komunikację pomiędzy ekspertami, badaczami, praktykami i osobami wdrażającymi zarządzanie ryzykiem w przedsiębiorstwach.

W dniu 27 lutego 2012 została zatwierdzona przez prezesa Polskiego Komitetu Normalizacyjnego (PKN) pierwsza polska norma dotycząca całościowego zarządzania ryzykiem realizacji celów organizacji: "PN-ISO 31000:2012 Zarządzanie ryzykiem - Zasady i wytyczne". Norma została opublikowana 5 marca 2012 i od tego momentu można ją zakupić w PKN. W ramach projektu została również zaktualizowana terminologia dotycząca zarządzania ryzykiem zawarta w "Przewodniku PKN-ISO Guide 73:2012 Zarządzanie ryzykiem - Terminologia" - zatwierdzonym w dniu 28 lutego 2012 data publikacji 2 marca 2012.

KONTAKT:

Sławomir Pijanowski

Wiceprezes POLRISK

e-mail: slawomir.pijanowski@polrisk

Źródło informacji: Polski Komitet Normalizacyjny i Stowarzyszenie Zarządzania Ryzykiem POLRISK

Data publikacji 06.03.2012, 16:44
Źródło informacji PAP