Zlecone: Poczwórny debiut z Capital Express

01.06.2011, 13:34aktualizacja: 01.06.2011, 13:34

Znamy pierwsze "Firmy z potencjałem" - zwycięzców premierowej edycji konkursu "Capital Express".

Atagor, Kram, Oxycom i Platon to zwycięzcy pierwszej edycji konkursu "Capital Express" - spółki o najwyższym potencjale wzrostu. Laureaci zyskują nieodpłatne przygotowanie do debiutu na giełdzie, w tym m.in. opracowanie prospektu emisyjnego lub dokumentu informacyjnego oraz przygotowanie wyceny.

Wyłonione spółki to pierwsza grupa "Firm z potencjałem". "Poziom konkursu był bardzo wysoki, wzięło w nim udział wiele firm o interesującym modelu biznesu - przyznaje Agnieszka Libner, koordynator "Capital Express". - Zwycięzcami zostały spółki, które śmiało można nazwać 'Firmami z potencjałem'. Atagor, Kram Polska, Oxycom i Platon to podmioty działające w perspektywicznych branżach, cechujące się dobrymi wynikami finansowymi i prognozami. Kluczowym czynnikiem sukcesu są również bardzo wysokie kompetencje członków zarządu zwycięskich spółek."

"Firmy z potencjałem"

Atagor Sp. z o.o. prowadzi wyspecjalizowaną działalność usługową w zakresie zabezpieczeń antykorozyjnych rurociągów wykorzystywanych w przemyśle chemicznym i gazowniczym. Spółka posiada wieloletnie doświadczenie oraz silną pozycję na rynku krajowym. Obecnie rozszerza działalność na rynkach Europy Środkowo-Wschodniej.

KRAM Polska S.A. jest jednym z ośmiu w Europie producentów foli spożywczej z PVC używanej do pakowania żywności. Unikalne właściwości "oddychającej" folii z PVC umożliwiają przechowywanie żywności przez dłuższy czas niż standardowe folie do żywności. Spółka jest jednocześnie producentem opakowań papierowych oraz urządzeń do pakowania. Dodatkowo ofertę, która jest dostępna na rynkach krajowych i zagranicznych, uzupełnia dystrybucja artykułów opakowaniowych.

Platon Sp. z o.o. zajmuje się hurtową sprzedażą książek oraz ich dystrybucją na terenie całego kraju. Zlokalizowany w centralnej Polsce nowoczesny magazyn pozwala na kompleksową obsługę klientów sieciowych takich jak Empik, Tesco czy Rossmann. Spółka od kilku lat dynamicznie rozwija sprzedaż przez Internet oraz planuje wejście na rynek e-booków.

Oxycom S.A. działa w branży technologii informatycznych i telekomunikacyjnych. Oferuje usługi łączności głosowej i cyfrowej oraz narzędzia pracy oparte na modelu "cloud computing", w tym oprogramowania na żądanie za pomocą stworzonej przez siebie autorskiej platformy. Współpracuje z wiodącymi producentami oprogramowania na świecie, m.in. z Microsoft.

Druga edycja konkursu

Druga edycja konkursu "Capital Express" rozpocznie się już 15 czerwca 2011 r. Od tego dnia przyjmowane będą zgłoszenia zainteresowanych spółek na stronie internetowej http://www.capitalexpress.pl.

Plik graficzny dotyczący tej informacji prasowej znajduje się na portalu Serwisu Informacji Zleconych pod adresem http://siz.pap.pl.

KONTAKT:

Paweł Sikora