Zmiana organizacji ruchu na odcinku DK1 w Czechowicach-Dziedzicach

08.12.2020, 10:43aktualizacja: 08.12.2020, 11:02

Budimex/Odcinek w budowie
- Całkowite zamknięcie fragmentu trasy nastąpi 11 grudnia w godzinach wieczornych.

- Utrudnienia dotyczą miejscowości Czechowice-Dziedzice.

- Planowany termin zakończenia prac przy wiadukcie na DK1 to 14 grudnia (poniedziałek) o godzinie 6:00 rano.

W piątek 11 grudnia w godzinach wieczornych nastąpi istotna zmiana organizacji ruchu na czechowickim fragmencie drogi krajowej nr 1. Utrudnienia na DK1 potrwają do 14 grudnia do godziny 6:00. Objazd związany jest z budową nowego wiaduktu kolejowego nad wspomnianą trasą, która realizowana jest przez Budimex.

W związku ze zmianą w organizacji ruchu wyznaczono dla kierowców dwukilometrową trasę alternatywną - dla samochodów jadących od strony Bielska-Białej w postaci skrętu w prawo w ulicę Mazańcowicką, następnie przejazd ulicami Kotulińskiego, Kopernika, Legionów i powrotny wjazd na DK-1. Dla kierowców poruszających się z północy (Pszczyna, Tychy, Katowice) przewidziano skręt w lewo w ulicę Legionów, później wjazd w ulice Mazańcowicką i Ligocką i ponowny wjazd na DK1.

Przebudowa węzła kolejowego Czechowice-Dziedzice (woj. śląskie) jest realizowana przez Budimex na zlecenie PKP PLK. W ramach kontraktu, generalny wykonawca jest odpowiedzialny za modernizację stacji oraz wykonanie projektu i zabudowę nowych urządzeń sterowania ruchem kolejowym na odcinku Most Wisła - Czechowice-Dziedzice - Zabrzeg.

Dzięki realizacji projektu pociągi na trasie z Katowic do Zebrzydowic i Wisły Głębce będą jeździć z prędkością do 160 km/godz. (towarowe - do 120 km/godz.). Przepustowość szlaków kolejowych poprawi się, a efektywność wykorzystania węzła w Czechowicach-Dziedzicach będzie znacznie większa. Nowe urządzenia sterowania ruchem kolejowym zapewnią wyższy poziom bezpieczeństwa.

BUDIMEX SA jest spółką z pięćdziesięcioletnią tradycją, która ma znaczący udział w rozwoju gospodarczym Polski. Swoją pracą podnosi jakość życia milionów Polaków. W okresie 50 lat istnienia firma zrealizowała tysiące nowoczesnych inwestycji infrastrukturalnych, kubaturowych i przemysłowych. Kultura innowacyjności, doskonalenie i kierowanie się zasadami zrównoważonego rozwoju pozwoliły firmie zdobyć pozycję lidera polskiego rynku budowlanego. Spółka jest obecna nie tylko na rynku polskim, ale też zagranicznym. Stopniowo zwiększa swoje zaangażowanie w sektorze facility management (obsługa nieruchomości i obiektów infrastruktury) oraz gospodarki odpadami. Od 1995 roku spółka notowana jest na warszawskiej GPW, a od roku 2011 wchodzi w skład indeksu WIG ESG - najbardziej odpowiedzialnych spółek giełdowych. Jej inwestorem strategicznym jest hiszpańska firma o globalnym zasięgu - Ferrovial. W skład grupy wchodzą: Budimex Nieruchomości i Mostostal Kraków. Jest jednym z sygnatariuszy Porozumienia dla Bezpieczeństwa w Budownictwie - inicjatywy utworzonej w 2010 r., zrzeszającej największych generalnych wykonawców w Polsce w celu podniesienia poziomu bezpieczeństwa pracy w branży budowlanej.

www.media.budimex.pl

KONTAKT: