ZUE SA (14/2019) Informacja o wyroku Krajowej Izby Odwoławczej w sprawie postępowania przetargowego.

22.05.2019, 19:32aktualizacja: 22.05.2019, 19:32

Raport bieżący 14/2019

Zarząd ZUE S.A. z siedzibą w Krakowie (Spółka, ZUE), informuje, iż w dniu 22 maja 2019 r. powziął informację o ogłoszeniu przez Krajową Izbę Odwoławczą (KIO) w tym dniu ustnego wyroku, w którym KIO nakazała unieważnienie czynności wyboru przez Elektrownię Ostrołęka Sp. z o.o. (Zamawiający) najkorzystniejszej oferty złożonej w przetargu pn. Przebudowa układu infrastruktury kolejowej dla obsługi Elektrowni Ostrołęka C (Przetarg), i odrzucenie oferty oferenta, który zajął 1 miejsce w Przetargu.

Otwarcie ofert w Przetargu nastąpiło w dniu 14 grudnia 2018 r. (złożono 3 oferty). Oferta konsorcjum w składzie: ZUE i ELKOL Sp. z o.o. z siedzibą w Bytomiu (Konsorcjum) pierwotnie zajęła 2 miejsce. W dniu 26 kwietnia 2019 r. nastąpił wybór najkorzystniejszej oferty w Przetargu. ZUE złożyła stosowane odwołanie, czego konsekwencją jest powyższy wyrok KIO. W związku z powyższym Konsorcjum ma szanse na pozyskanie przedmiotowego zadania.

Wartość netto złożonej przez Konsorcjum oferty wynosi 188,3 mln zł, z czego na Spółkę przypada ok. 65%.

Wartość brutto złożonej przez Konsorcjum oferty: 231,6 mln zł.

Termin realizacji zadania zgodnie ze złożoną ofertą to 36 miesięcy.

Spółka wskazuje przy tym, iż wszystkie oferty w ww. postępowaniu przetargowym zostały złożone powyżej budżetu Zamawiającego.

O kolejnych istotnych krokach w Przetargu Spółka poinformuje w raportach bieżących.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz